Ακόμα ένα αδιανόητο περιστατικό έρχεται να προστεθεί στην μεγάλη λίστα της εργοδοτικής αδιαφορίας για τα ζητήματα της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στον όμιλο ΟΤΕ. Αυτή τη φορά σε χωριό της Μεσσηνίας όπου τεχνικός πεδίου που έψαχνε έναν πελάτη, ρώτησε απλά ένα κάτοικο για το αν έχει δηλώσει βλάβη. Προφανώς ο συγκεκριμένος κάτοικος που πιθανότατα δεν είχε “σώας τας φρένας”, ενοχλήθηκε από το ότι ο τεχνικός «τόλμησε» να στηρίξει τη σκάλα στο μαντρότοιχό του και απάντησε με τον τίτλο της ανακοίνωσής μας. Στη συνέχεια μπήκε στο σπίτι για να βγει μετά από λίγο με μία καραμπίνα στα χέρια. Επί ένα τέταρτο ο συνάδελφος άκουγε πυροβολισμούς πίσω του και ενώ απομακρυνόταν «κακήν κακώς» με τα πόδια από την περιοχή και έως την ώρα που κατέφτασε η αστυνομία.
Δεν είναι η πρώτη φορά που εργαζόμενοι στον ΟΤΕ έρχονται αντιμέτωποι με όπλα από «αγανακτισμένους» πελάτες, είτε στο πεδίο, είτε στα καταστήματα. Λίγο ενδιαφέρει την εργοδοσία που έχει επιβάλει με την ανοχή του σωματείου τα μονοπρόσωπα συνεργεία γιατί έτσι βολεύει την κερδοφορία της. Γιατί είναι γεγονός ότι όταν υπάρχουν δύο άνθρωποι, πέρα από τη διαφύλαξη της σωματικής ακεραιότητας από εργατικά ατυχήματα, μπορούν να εκτιμήσουν καλύτερα μία επικίνδυνη κατάσταση. Ας σκεφτούμε πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα για τον παραπάνω συνάδελφο εάν είχε εκτιμήσει λανθασμένα την κατάσταση, υποτιμούσε τον κίνδυνο και παρέμενε στο σημείο.
Πέρα λοιπόν από την εκθετική αύξηση των εργατικών ατυχημάτων στο πεδίο, που ως επί των πλείστων οφείλονται στα μονά συνεργεία, τώρα οι τεχνικοί θα πρέπει να ανησυχούν και για διάφορους «τρελούς» πελάτες και μη. Το πόρισμα άλλωστε για το παραπάνω περιστατικό δεν ξαφνιάζει κανένα αφού χρησιμοποιείται κατά κόρον από την εργοδοσία: «Φταίει η κακιά στιγμή».
Η κακιά στιγμή θα φταίει αν σακατευτεί ή ακόμα χειρότερα, εάν σκοτωθεί κάποιος τεχνικός, για παράδειγμα στα νησιά που πλέον επίσημα έχει αφήσει η εργοδοσία «γυμνά» από εργαζόμενους; Πως δικαιολογείται το ότι στη Σύρο στην αρχή της σεζόν έχουν μείνει 2 τεχνικοί από τους 9 που εργάζονται κανονικά; Πως δικαιολογείται το γεγονός ότι πανελλαδικά οι αποσπασμένοι καλωδιακοί στα νησιά εργάζονται μονά συνεργεία; Πως δικαιολογείται η επίσημη απάντηση της εργοδοσίας στις εύλογες ανησυχίες των εργαζομένων στην νησιωτική περιφέρεια: «Δεν μας ενδιαφέρουν αυτά. Μας ενδιαφέρει ότι δεν πουλάτε».
Είναι προφανές ότι αυτό που καίει την εργοδοσία είναι τα κέρδη της, που αυξάνονται θυσιάζοντας τα αυτονόητα για την προστασία της ζωής και της ασφάλειας. Μόνιμη επωδός η ατομική ευθύνη, όταν πιέζει με άπιαστους στόχους και με την απειλή του αξιολογίου που το χρησιμοποιεί εκβιαστικά σε κάθε περίπτωση και με τη συμφωνία της πλειοψηφίας στο ΔΣ του σωματείου. Άλλωστε οι τελευταίοι έχουν αποδείξει ότι θα φτάσουν μέχρι τέλους προκειμένου να μην χαθεί ούτε ευρώ από τα εξωπραγματικά μερίσματα, ακόμα και αν αυτό σημαίνει εκατοντάδες εργαζομένων να ζούνε κάτω από το όριο της φτώχιας. Και όλα αυτά όταν γύρω τους χορεύουνε τα δις. Τους υπενθυμίζουμε ότι ο ρόλος τους είναι να διεκδικούν για τους εργαζόμενους και όχι να γίνονται το πλυντήριο της διοίκησης.
Απαιτούμε τώρα:
- Να σταματήσει το αίσχος των μονών συνεργιών. Επιβολή διπρόσωπων στο πεδίο και τουλάχιστον τριών ατόμων στα συνεργεία καλωδιακών.
- Να σταματήσει η αναγωγή στην ατομική ευθύνη για όλα τα ζητήματα της υγείας και της ασφάλειας. Να δημιουργηθεί ειδικό τμήμα για τον έλεγχο και τη συντήρηση τουαυτοκινήτου, τον εξοπλισμό εργασίας, τα ρούχα εργασίας, τη σκάλα κλπ.
- Να γίνει ο απαραίτητος έλεγχος για την αντικατάσταση των παλαιών ελαστικών των οχημάτων.
- Άμεσος έλεγχος, συντήρηση και επισκευή όλων των πτυσσόμενων και μη, φορητών κλιμάκων που χρησιμοποιούνται στο πεδίο και στις καλωδιακές. Ομοίως για τις σταθερές στους κατανεμητές. Αντικατάσταση των ακατάλληλων με νέες σύγχρονων προδιαγραφών.
- Να αντικατασταθεί το ληγμένο φαρμακευτικό υλικό τόσο στα ΤΤΛΠ όσο και στα οχήματα.
- Άμεση συντήρηση του συνόλου των Η/Μ – Η/Π εγκαταστάσεων που στην πλειοψηφία τους έχουν αφεθεί στην τύχη τους.
- Άμεση συντήρηση των σταθμών βάσεων της κινητής τηλεφωνίας.
- Γραπτή εκτίμηση Επαγγελματικού Κινδύνου για όλες τις επιχειρησιακές λειτουργίες.
- Επικαιροποιημένη καταγραφή του επαγγελματικού κινδύνου.
- Την ύπαρξη μόνιμου Ιατρού Εργασίας και Τεχνικού Ασφάλειας, με βάση το χώρο, τη χρήση, τις
δραστηριότητες, να υπάρχει αναρτημένο, συγκεκριμένο πρόγραμμα επισκέψεών τους στα κτήρια. - Καταγραφή των επαγγελματικών ασθενειών όπως αναφέρονται στον κανονισμό του ΙΚΑ. Καθορισμός και προγραμματισμός ιατρικής παρακολούθησης, εμβολίων (Ηπατίτιδας Β & Τετάνου), εξέταση αίματος για τα επίπεδα μόλυβδου των εργαζομένων με βάση το έργο και όπου χρειάζεται.
- Χορήγηση Μ.Α.Π με βάση τη δραστηριότητα, το χώρο, τη θέση εργασίας.
- Ένταξη των εργαζόμενων καλωδιακών, εναεριτών, αποθηκάριων στα Βαρέα κ Ανθυγιεινά, χορήγηση τουανθυγιεινού επιδόματος σε όσους έχουν έργο αποθηκάριου, χορήγηση γάλακτος σε όσες κατηγορίεςαυθαίρετα και παράνομα υπήρξε περικοπή.