
«… κάθε μήνα ο μισθός τελειώνει όλο και πιο σύντομα ….», αυτό συζητάνε καθημερινά οι χιλιάδες εργαζόμενοι στον Όμιλο ΟΤΕ και όχι μόνο. Την ώρα που ακρίβεια συνεχίζει την ανοδική πορεία, οι τιμές στην ενέργεια για τα τιμολόγια Δεκεμβρίου έχουν χτυπήσει κόκκινο, κυβέρνηση – εργοδότες – ΕΕ αποφάσισαν πως χρειάζονται και έξτρα δικλείδες ασφαλείας για να μην θιγούν τα κέρδη τους.
H κυβέρνηση έρχεται να μονιμοποιήσει το μνημονιακό μέτρο του 2012 για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού από την εκάστοτε κυβέρνηση
Θυμίζουμε:
- Με πράξη Νομοθετικού περιεχομένου το 2012, η τότε συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ κατήργησε τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας
- Το 2013 ο καθορισμός του κατώτατου μισθού από την κυβέρνηση νομοθετήθηκε από την ΝΔ
- Το 2018 εφαρμόστηκε πρώτη φορά από την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ
Το νέο νομοσχέδιο για τον υπολογισμό του κατώτατου μισθού έρχεται με τον μανδύα της δήθεν προστασίας του! Στην πραγματικότητα μοναδικό σκοπό έχει να μονιμοποιήσει την καθήλωση του ενώ προβλέπει και την “αυτόματη μείωση” με μοναδικό κριτήριο την εξασφάλιση των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων. Συνεπώς, το νομοσχέδιο συγκρούεται με τα αιτήματα μας, όπως αυτά ακούστηκαν και στη μεγάλη απεργία της 20ης Νοέμβρη, για άμεση αύξηση των μισθών, της χρηματοδότησης για παιδεία και υγεία, για ανακούφιση του συνόλου της ζωής μας.
Το νομοσχέδιο μεταξύ άλλων προβλέπει:
- Από το 2028 και κάθε χρόνο, ο καθορισμός του κατώτατου μισθού θα γίνεται μέσω μαθηματικού τύπου σε μια προσπάθεια να παρουσιαστεί ως αντικειμενική αναγκαιότητα το να ζούμε με ψίχουλα. Στην προκειμένη περίπτωση με βάση όσα γράφει το νομοσχέδιο ο μαθηματικός τύπος θα παράγει ένα μισθό που θα διασφαλίζει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Δηλαδή, θα διασφαλίζει την ικανοποίηση των απαιτήσεων των επιχειρηματικών ομίλων. Ακριβώς, δηλαδή όσα προβλέπει κι ο νόμος Αχτσιόγλου – Βρούτση που εφαρμόζεται σήμερα για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού με υπουργική απόφαση.
- Νομιμοποιεί την μείωση του κατώτατου μισθού καθώς δίνει την δυνατότητα στην εκάστοτε κυβέρνηση, ανάλογα με την πορεία της καπιταλιστικής οικονομίας να μπορεί να μειώσει τον κατώτερο μισθό έως 60%.
- Μιλάει για “εξίσωση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα” ανοίγοντας διάπλατα την πόρτα για κατάργηση 13ου και 14ου μισθού.
Το νομοσχέδιο αυτό δεν αφορά μόνο όσους αμείβονται με τον κατώτατο μισθό. Αφορά το σύνολο των εργαζόμενων αφού η μη επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων για τον καθορισμό του, ακυρώνει τη δυνατότητα των εργαζόμενων να διεκδικήσουν αυξήσεις μέσω των ΣΣΕ.
Οι εργαζόμενοι στον Όμιλο ΟΤΕ γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τι θα πουν τα κλίσε τους «…ανάγκες της οικονομίας…» και «ανταγωνιστικότητα»:
- Παγωμένοι μισθοί για πάνω από 15 χρόνια.
- Προσωπική διαφορά για όλους με αποτέλεσμα η όποια αύξηση να δίνεται επιλεκτικά και με το σταγονόμετρο όντας συνδεδεμένη με την αξιολόγηση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται
- Σημαίνει δουλειά με βασικό μισθό για χιλιάδες συναδέλφους στα τηλεφωνικά κέντρα, στα καταστήματα, στις αποθήκες.
- Σημαίνει πέταμα της προϋπηρεσίας μας, δηλαδή των τριετιών από το 2012 έως και σήμερα
- Καμιά αναγνώριση των πτυχίων. Χτύπημα σε εργασιακά δικαιώματα που ήταν θεμελιωμένα δεκαετίες πίσω
- Εντατικοποίηση, δεκάδες ώρες standby, περισσότερη δουλειά για λιγότερο προσωπικό.
Κάθε λεπτό στον Όμιλο ΟΤΕ οι μέτοχοι παίρνουν μέρισμα 856,2€ , ενώ ο κατώτατος μισθός για ένα μήνα είναι στα 830€
Στην παραπάνω ευχάριστη κατάσταση για τους μετόχους έχει συνεισφέρει τα μέγιστα το συνδικαλιστικό προσωπικό της εργοδοσίας, η Ενιαία Δύναμη, που εξασφάλισε συμβάσεις κερδοφορίας για τους μετόχους και παγωμένους μισθούς για τους εργαζόμενους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην E-Value η Ενιαία Δύναμη υπέγραψε Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που ο εισαγωγικός μισθός είναι κάτω από τον κατώτατο που ορίζει η κυβέρνηση. Ενώ και η ΣΣΕ της μητρικής που υπεγράφη και αυτή από την Ενιαία Δύναμη προβλέπει μισθολογικά κλιμάκια που είναι χαμηλότερα από όσα παίρνει ένας εργαζόμενους που αμείβεται με τον κατώτατο και έχει συμπληρώσει 9 χρόνια, αναγνωρισμένης, προϋπηρεσίας.
Ωστόσο, τα παραπάνω, που αποτελούν, μια «παγκόσμια συνδικαλιστική πρωτοτυπία» φαίνεται ότι δεν απασχολούν την Ενιαία Δύναμη αφού δεν ασχολήθηκε καθόλου με το νομοσχέδιο. Αντίθετα, εδώ και ένα χρόνο τα σωματεία στην μητρική εταιρεία, αντί να αποτελούν όχημα διεκδίκησης και πίεσης απέναντι στην εργοδοσία, με ευθύνη της Ενιαίας Δύναμης, έχουν μετατραπεί σε πεδίο αντιπαράθεσης απαλλαγών, αδειών και κυρίως εξασφάλισης ότι η «εργασιακή ειρήνη» θα συνεχίσει να υπάρχει.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο ΔΣ του ΠΑΣΥΠ – ΟΤΕ την Δευτέρα 2/12 η πρόταση της ΕΣΚ – ΟΤΕ για συμμετοχή στο σημερινό συλλαλητήριο και υπογραφή της πρότασης νόμου που συνυπογράφουν πάνω από 630 συνδικαλιστικοί φορείς με αίτημα την επαναφορά του πλαισίου των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς, απορρίφθηκε από την Ενιαία Δύναμη με την δικαιολογία ότι αναμένουν τις αποφάσεις της Ομοσπονδίας και της ΓΣΕΕ για το ζήτημα. Κι όλα αυτά αφού στις 2 ώρες που διήρκησε το ΔΣ κατηγορούσαν την πλειοψηφία της ΟΜΕ – ΟΤΕ στα πλαίσια της ενδοπαραταξιακή διαμάχης που έχει ξεσπάσει στο εσωτερικό της Ενιαίας Δύναμης. Αποδεικνύεται ότι η υπεράσπιση των συμφερόντων της εργοδοσίας παραμένει η συγκολλητική ουσία για την Ενιαία Δύναμη.
Η κατάσταση στον Όμιλο ΟΤΕ μπορεί να αλλάξει υπέρ των εργαζόμενων
Δεν τους χαρίζουμε τίποτα, γινόμαστε όλοι μέλη στα σωματεία, δυναμώνουμε την φωνή μας, δυναμώνουμε την ΕΣΚ στις επερχόμενες εκλογές
Οι μεγάλοι αγώνες του Οκτωβρίου σε μία σειρά κλάδους ανάμεσα τους και η 48ώρη απεργία στην Teleperformance, η μεγάλη απεργία της 20ης Νοέμβρη, μας γεμίζουν αισιοδοξία, μας δείχνουν τον δρόμο για την συνέχεια. Συνεχίζουμε με μαζικό αγώνα κατά του νομοσχεδίου!
Στηρίζουμε την Πρόταση Νόμου για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, την οποία έχουν διαμορφώσει και υπογράφουν πάνω από 630 συνδικαλιστικές οργανώσεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα
Όλες και όλοι στο μεγάλο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ την Τετάρτη 04/12 – 18:30
Ημέρα συζήτησης του νομοσχεδίου στην ολομέλεια της Βουλής