Με αφορμή τους «καταρράκτες» που είδαμε την Παρασκευή στο Διοικητικό Μέγαρο (12Γ, 11Γ) να τονίσουμε τα εξής:
Έχουν περάσει δυο μήνες από την Ανοιχτή επιστολή που είχαμε στείλει προς την Διοίκηση (Health & Safety) & τις Επιτροπές Υγιεινής κ Ασφάλειας (27/3/2023, https://eskote.gr/gia-tin-ygeia-kai-asfaleia-stin-ergasia/) στην οποία θέταμε μια σειρά ανοικτών ζητημάτων που υπάρχουν σε κτήρια και σε χώρους εργασίας. Η εργοδοσία δεν έδωσε κάποια απάντηση στα ερωτήματα αυτά παρά μόνο με τις πράξεις της που δείχνουν ότι στο καίριο ερώτημα “ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας” έχει από καιρό διαλέξει τα κέρδη.
Από τη μια πλευρά έχουμε τη διοίκηση του ΟΤΕ που δήθεν νοιάζεται για την Υγεία κ την Ασφάλεια μας, ενώ στην πραγματικότητα όλα μπαίνουν στο ζύγι «κόστους-οφέλους». Αυτός είναι ο δείκτης που καθορίζουν αν πρέπει (δηλαδή αν συμφέρει οικονομικά) να ληφθούν τεχνικά μέτρα προστασίας (υποδομές, κτήρια, μηχανήματα, οχήματα, ασφάλεια λειτουργίας), αν πρέπει να ληφθούν οργανωτικά μέτρα (επάρκεια σε προσλήψεις Ιατρών Εργασίας & Τεχνικών Ασφαλείας με βάση τους χώρους, εκπαίδευση-σεμινάρια εργαζομένων-μείωση της έντασης της εργασίας). Κι επειδή η προστασία της υγείας μας και της ασφάλειας μας στοιχίζει περιορίζουν τα μέτρα στα απολύτως(;) αναγκαία .
Από την άλλη πλευρά θα έπρεπε να ήταν οι Επιτροπές Υγείας κ Ασφάλειας. Θα έπρεπε… Μετά την απαίτηση της εργοδοσίας και την συναίνεση της πλειοψηφιών στην ΟΜΕ και στα σωματεία οι Επιτροπές έχουν καταργηθεί από τους μεγάλους χώρους εργασίας στον Όμιλο ΟΤΕ και έχουν μείνει μόνο 5, μία ανά εταιρία και όλες με έδρα την Αθήνα, έτσι ώστε και να ήθελαν (ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ) δεν μπορούν πρακτικά να πιέσουν για μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Εξαίρεση φυσικά αποτελεί η μητρική ΟΤΕ που ΔΕΝ υπάρχει Επιτροπή.
ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΚΙΑ Η ΩΡΑ
Όταν ακούει κάνεις για εργατικά ατυχήματα, φέρνει στο μυαλό του: εργοτάξια, ναυπηγεία, άντε και τους συναδέλφους μας στο πεδίο που ανεβαίνουν μόνοι τους σε σκάλες σε αντίξοες συνθήκες. Σκέφτονται οι περισσότεροι ότι δεν μπορεί να μην είναι ασφαλής ένας χώρος γραφείων και μάλιστα υπερσύγχρονος. «ΚΙ ΟΜΩΣ ΜΠΟΡΕΙ» γιατί το κόστος να βρεθούν ασφαλείς χώροι για εργασία έως ότου το κτίριο του Μεγάρου είναι πραγματικά έτοιμο και τα συστήματα του δοκιμασμένα, ήταν πολύ μεγάλο για να μπει σε ζυγαριά με την ανθρώπινη ασφάλεια.
Όλοι μας έχουμε έρθει αντιμέτωποι με κακοτεχνίες και περιστατικά που άλλοτε μας κάνουν απλά τη ζωή πιο δύσκολη (σπασμένα πόμολα, πόρτες σε τουαλέτες που δεν κλείνουν, νιπτήρες που βουλώνουν, βρώμικοι και θορυβώδεις χώροι από εργασίες) και άλλοτε πραγματικά κάποιοι έχουν κινδυνέψει (μπάζα σε χώρους διέλευσης πεζών και αυτοκινήτων, κλειστοί δρόμοι διαφυγής, επικίνδυνες εργασίες ακριβώς δίπλα μας κλπ). Τελευταίο συμβάν ήταν οι «καταρράκτες» που έτρεχαν στο Διοικητικό Μέγαρο στα γραφεία στο 12Γ και στο 11Γ την Παρασκευή 16/6. Από τύχη μάλλον δεν έπαθε κάποιος εργαζόμενος ηλεκτροπληξία αφού έγινε σε εργάσιμη ώρα (13:00 το μεσημέρι) ενώ δεν θέλουμε να φανταστούμε τι θα είχε γίνει αν τα νερά που έπεσαν από τον κλιματισμό έπεφταν χειμώνα που θα είχαν θερμοκρασία 60οC! με κίνδυνο για πρόκληση εγκαυμάτων στους εργαζόμενους.
Το ερώτημα που είχαμε διατυπώσει και στην προηγούμενη ανακοίνωση παραμένει καίριο και αναπάντητο: Το έργο της πυρανίχνευσης-πυρασφάλειας είναι ολοκληρωμένο και λειτουργικό;
Όλα όμως υποδηλώνουν ότι για την εργοδοσία τα μέτρα Υγείας κ Ασφάλειας στην εργασία είναι κόστος.
ΕΜΕΙΣ ΛΕΜΕ ΟΤΙ Η ΖΩΗ ΜΑΣ ΔΕΝ ΚΟΣΤΟΛΟΓΕΙΤΑΙ
Στην διαμορφωμένη άσχημη κατάσταση που επικρατεί έχουν σοβαρό μερίδιο ευθύνης διαχρονικά οι κυβερνήσεις. Η απαξίωση των ελεγκτικών μηχανισμών δίνει τρομερά περιθώρια στους εργοδότες να παίζουν με τις ζωές.
Καλούμε ξανά τα σωματεία όταν αναφέρονται σε ζητήματα ΕΥΑΕ να καταγράφουν τα πραγματικά προβλήματα που υπάρχουν στην εργασιακή καθημερινότητα των εργαζομένων και να διασφαλίζουν ότι οι εργαζόμενοι θα μπορούν να γυρίζουν σπίτια τους σώοι και αβλαβείς. Ο ρόλος τους αυτός είναι και όχι να γίνονται “πλυντήριο” της διοίκησης.
Απαιτούμε:
- Άμεση ενημέρωση για τα ζητήματα που είχαμε αναφέρει στις 27/3 και όσα έχουν προστεθεί από τότε
- Χρονοδιάγραμμα με τις απαραίτητες ενέργειες που χρειάζονται για να διορθωθούν τα προβλήματα
- Γραπτή εκτίμηση Επαγγελματικού Κινδύνου για όλες τις επιχειρησιακές λειτουργίες
- Διασφάλιση ότι η μεταφορά του προσωπικού θα γίνεται μόνο σε πραγματικά έτοιμους και ασφαλείς χώρους
- Περιορισμό των συνεργείων και των υλικών από τους κοινόχρηστους χώρους