Ανοιχτή επιστολή προς:
Εργοδοσία Ομίλου ΟΤΕ
Επιτροπές Υγείας κ Ασφάλειας στην Εργασία των Εταιριών
Η παράταξη της ΕΣΚ- ΟΤΕ στον όμιλο ΟΤΕ καταγγέλλει τις πρακτικές της διοίκησης και του Health & Safety, που στη δικαιοδοσία τους έχουν τα ζητήματα Υγείας και Ασφάλειας συνολικά για τον όμιλο ΟΤΕ.
Όσο κι αν προσπαθούν να παρουσιάσουν ότι ο ΟΤΕ νοιάζεται για την Υγεία κ την Ασφάλεια μας στην εργασία, πίσω από τις κλειστές πόρτες, ένα στοιχείο τους απασχολεί, αν συμφέρει ή όχι, “το κόστος-όφελος” για την Υγεία και την Ασφάλεια στην εργασία. Οι δείκτες καθορίζουν αν πρέπει να ληφθούν τεχνικά μέτρα προστασίας (υποδομές- κτήρια- μηχανήματα- οχήματα- ασφάλεια λειτουργίας), αν πρέπει να ληφθούν οργανωτικά μέτρα (επάρκεια σε προσλήψεις Ιατρών Εργασίας & Τεχνικών Ασφαλείας με βάση τους χώρους, εκπαίδευση-σεμινάρια εργαζομένων-μείωση της έντασης της εργασίας).
Κλείνουμε 2 χρόνια χωρίς Επιτροπές Υγείας κ Ασφάλειας στους μεγάλους χώρους εργασίας στον Όμιλο ΟΤΕ μετά την απαίτηση της εργοδοσίας και την συναίνεση των πλειοψηφιών στην ΟΜΕ να καταργηθούν όπως τις γνωρίζαμε (οργανωμένες ανά κτήριο) και να είναι πλέον μία ανά εταιρία. Δηλαδή για 10.000 περίπου εργαζόμενους πανελλαδικά να υπάρχουν 5 επιτροπές ΥΑΕ( όσες και τα σωματεία…δηλαδή , “οι συνοδοιπόροι της”) και όλες με έδρα την Αθήνα. Γίνεται έτσι ξεκάθαρο ότι η εργοδοσία θυσιάζει την προστασία και την πρόληψη σε σχέση με την Υγεία και την Ασφάλεια των εργαζομένων γιατί η διασφάλιση της είναι κόστος. Γιατί γνωρίζει ότι όσες περισσότερες ΕΥΑΕ υπάρχουν, τόσο θα έρχονται στο φως και θα μπαίνουν αιτήματα και προτάσεις προς υλοποίηση με βάση και την ευθύνη του, έτσι όπως αυτή απορρέει και από την νομοθεσία.
Η ΕΣΚ ενημέρωσε με ανακοινώσεις και είχαμε προειδοποιήσει ότι αυτή η περικοπή των ΕΥΑΕ, μόνο αρνητικό μπορεί να είναι καθώς δεν υπάρχει συνεχής παρακολούθηση των προβλημάτων, ειδικά στους μεγάλους χώρους.
Οι επιτροπές πλέον έχουν ευθύνη για παντού, αφού είμαστε εργαζόμενοι από όλες τις εταιρίες του ομίλου σχεδόν σε όλα τα κτήρια. Στη πράξη όμως, καμία δεν ασχολείται ουσιαστικά με τα προβλήματα που υπάρχουν στους χώρους εργασίας.
Όμως ως εδώ: Δεν ανεχόμαστε να γίνεται συνήθεια, η αποποίηση ευθυνών της διοίκησης και όλα να φορτώνονται στην “ατομική ευθύνη” των εργαζόμενων. Ειδικά όταν σχεδόν καθημερινά υπάρχουν εργατικά ατυχήματα και ….επαγγελματικές ασθένειες, που δεν οφείλονται στην “αμέλεια- απροσεξία” των εργαζομένων, δεν οφείλονται ούτε στην κακία την ώρα.
Οφείλονται στη ζυγαριά “κόστος – όφελος” για να παρθούν μια σειρά μέτρα για προστασία και πρόληψη ή να κουκουλωθούν κάτω από το χαλί, με την προτροπή ….των απολύτως αναγκαίων!
Για άλλη μια φορά παραθέτουμε και καλούμε την διοίκηση να λάβει σοβαρά υπόψη αυτές τις διαπιστώσεις και τις καταγραφές σε μια σειρά εργασιακούς χώρους και επιχειρησιακές μονάδες.
- Διοικητικό Μέγαρο:
- Γίνεται μεταφορά εργαζομένων σε νέες πτέρυγες βιαστικά χωρίς να έχουμε ενημέρωση αν είναι πλήρως λειτουργικές και ασφαλής (πυρανίχνευση/πυρασφάλεια, μέσα κατάσβεσης, ελεύθερες έξοδοι διαφυγής)
- Οι κακοτεχνίες της ανακαίνισης δεν ξέρουμε πότε θα γίνουν επικίνδυνες για τους εργαζόμενους (ταβάνια που στάζουν από διαρροές κτλ)
- Δεν έχει γίνει καμία άσκηση εκκένωσης του κτηρίου από το 2019
- Υπάρχουν χώροι εργασίας (π.χ. NMC στο -1) που δεν έχουν δεύτερη έξοδο διαφυγής
- Οι εγκατεστημένοι φορτιστές αυτοκινήτων εμποδίζουν την διέλευση των πεζών
- Κτήριο Αχαρνών:
- Οι πόρτες που ανοίγουν με κάρτα κατά την είσοδο (π.χ. data center) πρέπει να ανοίγουν χωρίς κάρτα κατά την έξοδο ώστε σε περίπτωση έκτακτου περιστατικού να είναι απρόσκοπτη η έξοδος
- Οι γεννήτριες βρίσκονται στο πεζοδρόμιο μπροστά από το κτήριο, ή σε χώρους ακατάλληλους ιδιαίτερα όταν στο ίδιο κτήριο εργάζονται συνάδελφοι. Η συντήρηση των μπαταριών, δεν γνωρίζουμε αν και σε ποιους χρόνους γίνονται.
- Τεχνικοί Πεδίου
- Όλα ανάγονται πλέον στην ατομική ευθύνη των εργαζομένων. Από τον έλεγχο/συντήρηση του αυτοκινήτου, μέχρι τα παπούτσια εργασίας τα ρούχα εργασίας, τη σκάλα.
- Τα αυτοκίνητα στην πλειοψηφία τους έχουν παλιά λάστιχα, μετά από 4 χρόνια αγοράς.
- Οι σκάλες που χρησιμοποιούν δεν έχουν περάσει από τους απαραίτητους ελέγχους και τις προδιαγραφές και δεν έχει γίνει η απαραίτητη συντήρηση.
- Βγαίνουν μονά συνεργεία σε επικίνδυνες εργασίες, ακόμα και όταν απαιτείται η χρήση σκάλας. Εδώ και χρόνια δεν υπάρχει φαρμακευτικό υλικό τόσο στα ΤΤΛΠ όσο και στα οχήματα.
- Αποθήκες Πάρνηθα/Αυλώνα
- Ελλείψεις σε πυροσβεστικό εξοπλισμό
- Ασυντήρητα ηλεκτρομηχανικά μέσα(μηχανήματα- κλαρκ- γερανοφόρα κλπ)
- Απουσία μόνιμου Γιατρού Εργασίας και Τεχνικού Ασφαλείας (λόγω της επικινδυνότητας της εργασίας)
- Αυξημένος φόρτος και εντατικοποίηση της εργασίας, έλλειψη προσωπικού
- Ακατάλληλοι χώροι εργασίας, χωρίς εξαερισμό (δεν είναι καν δηλωμένος σαν χώρος εργασίας) στην Πάρνηθα
- Καταστήματα
- Δεν έχουν δεύτερη έξοδο διαφυγής.
- Δεν έχουν άδειες από την Πυροσβεστική.
- Τα περισσότερα δεν έχουν ανοιγόμενα παράθυρα για φυσικό φως – αέρα και ο εξαερισμός ή το a/c δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες, όταν υπάρχει συνωστισμός.
Σε όλα τα μεγάλα κτήρια υπάρχουν ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη, γεννήτριες τα οποία δεν συντηρούνται όπως παλιότερα από το Συγκρότημα Η/Μ-Η/Π που ήταν στη δικαιοδοσία του (μέχρι που το καταργήθηκε).Σήμερα δεν γνωρίζουμε αν, από ποιους και πότε, γίνεται συντήρηση. Οι περισσότεροι Τ.Α από τις εταιρείες παροχής – δεν γνωρίζουν καν την ύπαρξη τους.
Δώσαμε ένα μικρό δείγμα από μερικές και πολύ σημαντικές ελλείψεις που υπάρχουν στους χώρους που καθημερινά δουλεύουμε.
Υποδηλώνουν ότι για την εργοδοσία τα μέτρα Υγείας κ Ασφάλειας στην εργασία είναι κόστος.
Εμείς λέμε ότι η ζωή μας δεν κοστολογείται.
Ας μην ξεχνάμε είναι φρέσκο στη μνήμη μας το τραγικό έγκλημα στα Τέμπη, οι προειδοποιήσεις των σωματείων που δεν εισακούστηκαν αλλά βγήκαν στο φως όταν ήδη ήταν πολύ αργά και στοίχησαν πολλές ανθρώπινες ζωές.
Επίσης καλούμε τα σωματεία όταν αναφέρονται σε ζητήματα ΕΥΑΕ να αναφέρουν τα πραγματικά προβλήματα που υπάρχουν στην εργασιακή καθημερινότητα των εργαζομένων μελών τους και να διασφαλίζουν οι εργαζόμενοι να γυρίζουν σπίτια τους σώοι και αβλαβείς.
Ο ρόλος τους είναι αυτός, όχι να γίνονται “πλυντήριο” της διοίκησης.
Απαιτούμε:
- Άμεση ενημέρωση και μέτρα για τα ζητήματα που αναφέρουμε σε όλους τους χώρους εργασίας
- Γραπτή εκτίμηση Επαγγελματικού Κινδύνου για όλες τις επιχειρησιακές λειτουργίες.
- Επικαιροποιημένη καταγραφή του επαγγελματικού κινδύνου και των επαγγελματικών ασθενειών, την ενημέρωση για την καταγραφή των εργατικών ατυχημάτων στις κτηριακές εγκαταστάσεις της Διεύθυνσης LOGISTICS & WAREHOUSING ειδικά στην Πάρνηθα , των αποθηκών, διανομής και συσκευασίας
- Να υπάρχει μόνιμος Ιατρός Εργασίας και Τεχνικός Ασφάλειας , με βάση το χώρο –τη χρήση-τις δραστηριότητες, να υπάρχει αναρτημένο, συγκεκριμένο πρόγραμμα επισκέψεών τους στα κτήρια.
- Να υπάρξει καταγραφή επαγγελματικών ασθενειών όπως αναφέρονται στον κανονισμό του ΙΚΑ. Με καθορισμό και προγραμματισμό ιατρικής παρακολούθησης- εμβολίων (Ηπατίτιδας Β & Τετάνου)- λήψη αίματος για εξετάσεις μολύβδου των εργαζομένων με βάση το έργο και όπου χρειάζεται.
- Χορήγηση Μ.Α.Π με βάση τη δραστηριότητα, το χώρο, τη θέση εργασίας, με βάση τις προδιαγραφες των θέσεων εργασίας.
- Ένταξη των εργαζόμενων καλωδιακών-εναεριτών- αποθηκάριων στα Βαρέα κ Ανθυγιεινά, χορήγηση του ανθυγιεινού επιδόματος σε όσους έχουν έργο αποθηκάριου χορήγηση γάλακτος σε όσες κατηγορίες αυθαίρετα και παράνομα υπήρξε περικοπή.
- Επιτέλους να μπει τέλος στα “σπαστά ωράρια” και στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας στα καταστήματα. Μια, μονή προσέλευση στην εργασία. Να τελειώνουμε με τις …χρονικές παρατάσεις. Δεν πάει άλλο!!!