
Στον απόηχο της υπογραφής της εκτρωματικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας από εργοδοσία κ πλειοψηφίες των σωματείων ολοκληρώνεται και η φετινή διαδικασία της αξιολόγησης.
Ο στόχος είναι σαφής και μας τον επικοινωνούν με κάθε τρόπο ανά πάσα ώρα και στιγμή: η αύξηση της κερδοφορίας της εταιρείας. Το 2022, τόσο τα έσοδα, όσο και η κερδοφορία του ΟΤΕ, αυξήθηκαν κατά περίπου 4%, φτάνοντας τα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας. Αυτό δεν έγινε μόνο του αλλά και με συγκεκριμένα μέτρα που πήρε η εργοδοσία ενάντια στους εργαζόμενους. Περικοπές δικαιωμάτων, μεγαλύτερο ξεζούμισμα κτλ. Αυτό έρχεται να εξυπηρετήσει και η νέα σύμβαση και η αξιολόγηση.
Αφού κατάφερε να κοπούν οι όποιες μισθολογικές ωριμάνσεις από την ΣΣΕ και να μας κρατήσει παγωμένους για άλλα 3 χρόνια, πλέον η σύνδεση μισθού-παραγωγικότητας μέσα και από την αξιολόγηση είναι το μεγάλο τους όπλο. Έτσι οι στόχοι με τους οποίους αναμετριόμαστε είναι κάποιοι ποσοτικοί δείκτες σε σχέση με το πόσο δουλειά βγάζουμε αλλά και με το πώς. Δηλαδή κατά πόσο ενστερνιζόμαστε τις «αξίες» της εταιρίας (Πόσο ΟΤΕ είμαστε!! Είναι ένας στόχος που βαθμολογούμαστε).
Δεν τους αρκεί να βγάζουμε δουλειά αλλά να πιστεύουμε στους στόχους τους
Μάλιστα από φέτος για πρώτη φορά συνδέουν την αξιολόγηση με τα αποτελέσματα της έρευνας ικανοποίησης εργαζομένων με συνέπεια principal μηχανικοί κ προϊστάμενοι να παίρνουν 1 στον αντίστοιχο δείκτη όταν αυτά δεν είναι «καλά». Όταν, δηλαδή, οι εργαζόμενοι εκφράζουν την εύλογη δυσφορία τους για τις αντεργατικές πολιτικές της εταιρείας. Το γεγονός αυτό έχει οδηγήσει ο εκβιασμός αυτός να κατεβαίνει και σε αρκετά τμήματα από τους άμεσους προϊστάμενους προς τους εργαζόμενους ώστε αυτοί να «συμμορφωθούν». Είτε με παραινέσεις του στυλ «να δώσουμε την απαραίτητη προσοχή ώστε να κατανοήσουμε τα ερωτήματα της έρευνας ικανοποίησης» είτε με προειδοποιήσεις, απειλές και εκδικητικά χαμηλές βαθμολογίες έρχονται να επιβεβαιώσουν και με αυτό τον τρόπο ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να «φαινόμαστε» καλά. Η πραγματικότητα, όμως, των παγωμένων μισθών, του χτυπήματος δικαιωμάτων με την νέα ΣΣΕ, της συνεχώς αυξανόμενης εντατικοποίησης δεν κρύβεται. Ακόμα και στην έρευνα ικανοποίησης εργαζομένων που τα ερωτήματα είναι αυτά που η εργοδοσία έχει επιλέξει, αποτυπώνεται ότι οι εργαζόμενοι δεν αντέχουν άλλο αυτή την κατάσταση.
Πρέπει να είναι ξεκάθαρο σε όλους μας ότι η βελτίωση των όρων εργασίας, οι μισθολογικές ωριμάνσεις, οι προσλήψεις που απαιτούνται ώστε να μειωθεί η εντατικοποίηση δεν θα έρθουν όσο καλή και να είναι η διαδικασία της αξιολόγησης, όσο «θετικά» ή «αρνητικά» και να βγουν τα αποτελέσματα της έρευνας ικανοποίησης εργαζομένων. Αυτό που χρειάζεται είναι η μαζικοποίηση των σωματείων ώστε να ξεφορτωθούμε αυτούς που βάζουν τις υπογραφές τους στην ταφόπλακα των δικαιωμάτων μας και να στηρίξουμε τις δυνάμεις που είναι πραγματικά δίπλα μας στον καθημερινό αγώνα που δίνουμε.