Την Πέμπτη 19 Οκτώβρη συνεδρίασε το ΔΣ του ΠΑΣΥΠ – ΟΤΕ. Στη συνεδρίαση, που με ευθύνη της πλειοψηφίας διεξήχθη μετά από πολύ καιρό, συζητήθηκαν μια σειρά ζητημάτων που απασχολούν τους εργαζόμενους στον όμιλο ΟΤΕ.
- Αυξήσεις σε ΟΛΟΥΣ ΤΩΡΑ. Μετά την απαράδεκτη ΣΣΕ σε ΟΤΕ/Cosmote η εργοδοσία προχωράει και στις θυγατρικές με τον ίδιο στόχο. Αναδείξαμε την αναγκαιότητα ο ΠΑΣΥΠ-ΟΤΕ να συμμετάσχει μαζί με τα σωματεία των θυγατρικών του ομίλου σε ένα συντονισμό δράσης ώστε οι νέες ΣΣΕ των θυγατρικών (λήγουν 31/12/2023) να κινούνται στην κατεύθυνση της ικανοποίησης των αναγκών των εργαζόμενων και όχι της εξυπηρέτησης των συμφερόντων των μετόχων. Είναι απαραίτητο οι απώλειες που έχουν οι εργαζόμενοι από την εκτίναξη των τιμών σε αγαθά και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης να υπερκαλυφθούν από τη ΣΣΕ ώστε επιτέλους να δουν πραγματική αύξηση στο εισόδημά τους. Εξέλιξη που θα διαμόρφωνε συνθήκες σημαντικής βελτίωσης των όρων της ΣΣΕ και για τους εργαζόμενους στη μητρική.
- Για το ζήτημα της ανακαίνισης του Διοικητικού Μεγάρου και της μεταφοράς του προσωπικού θέσαμε μια σειρά προβληματισμούς ως προς την ασφάλεια των ανακαινισμένων χώρων του μεγάρου. Με ευθύνη της εργοδοσίας και της πλειοψηφίας των σωματείων και της ΟΜΕ – ΟΤΕ στο Διοικητικό Μέγαρο όπου δουλεύουν περισσότεροι από 4.000 εργαζόμενοι δεν υπάρχει Επιτροπή Υγείας και Ασφάλειας. Προτείναμε το σωματείο να προσφύγει στην Επιθεώρηση Εργασίας ώστε οι αρμόδιες υπηρεσίες να εξακριβώσουν αν τηρούνται οι προϋποθέσεις που προβλέπει ο νόμος ως προς της ασφάλεια των εγκαταστάσεων.
- Προβάλαμε την αναγκαιότητα να επανέλθουν τα λεωφορεία για τη μεταφορά του προσωπικού αφού αυτή είναι η μόνη ρεαλιστική λύση για το πρόβλημα των θέσεων στάθμευσης και της μείωσης των εξόδων μεταφοράς.
- Ασκήσαμε κριτική στην πλειοψηφία του σωματείου γιατί παρουσίασε ως επιτυχία το γεγονός ότι από τους 14 εργαζόμενους της διεύθυνσης πωλήσεων, που το καλοκαίρι ενημερώθηκαν από την εργοδοσία ότι είτε θα απολυθούν είτε θα μετακομίσουν στην Αθήνα, τελικά απολύθηκαν οι 7. Βλέπουμε, δηλαδή, ότι πλέον αποτελούν επιχειρηματική πρακτική οι απολύσεις υπό τον εκβιασμό της μετακόμισης αφού κάτι αντίστοιχο έγινε και με τους συναδέλφους σε Αγρίνιο και Αλεξανδρούπολη.
- Αναδείξαμε τις καταγγελίες εργαζομένων στην Αθήνα, την ίδιας διεύθυνσης στην οποία ανήκαν κι οι συνάδελφοι της Θεσσαλονίκης, ότι στελέχη της εταιρείας τους υπενθυμίζουν τι συνέβη στη Θεσσαλονίκη με στόχο την τρομοκράτησή τους ώστε αργά ή γρήγορα είτε να ψάξουν αλλού για δουλειά είτε να δεχτούν την «εθελούσια» απόλυση. Προτείναμε το σωματείο να οργανώσει σύσκεψη με τους εργαζόμενους ώστε να υπάρξει άμεση ενημέρωση και οργάνωση της αντίδρασης στις απαράδεκτες απειλές της διοίκησης.
- Καταγγείλαμε την απραξία του σωματείου και την παθητική αποδοχή του νέου εργασιακού τερατουργήματος της κυβέρνησης της ΝΔ που ψηφίστηκε τον περασμένο μήνα. Ταυτόχρονα, ζητήσαμε από το ΔΣ να είμαστε σε εγρήγορση ώστε να αντιδράσουμε στην προσπάθεια της εργοδοσίας να εφαρμόσει το νέο αυτό νόμο, ενδεχόμενο που θεωρούμε βέβαιο αφού δεν έχει υπάρξει αντεργατικός νόμος που δεν έχει αξιοποιήσει στο έπακρο η διοίκηση του ΟΤΕ.
Οριοθετήσαμε ως απαραίτητη τη συμμετοχή όλων των παρατάξεων στο διάλογο που με έκπληξη μάθαμε ότι έχει ξεκινήσει για τη συγχώνευση των σωματείων ΠΑΣΥΠ – ΟΤΕ, Συλλόγου Εργαζομένων Cosmote και Συλλόγου εργαζομένων ΟΤΕ. Αναδείξαμε την αναγκαιότητα το σωματείο που θα προκύψει να έχει ένα καταστατικό που θα έχει ως ανώτατο όργανο την Γενική Συνέλευση των εργαζόμενων ενισχύοντας τη δημοκρατική λειτουργία του και τις αρχές της αντιπροσωπευτικότητας και της ανακλητότητας των εκλεγμένων.