Την Παρασκευή 23/2 συνεδρίασε το ΔΣ του ΠΑΣΥΠ – ΟΤΕ. Η συνεδρίαση διεξήχθη λίγες μέρες μετά τις μεγάλες απεργίες που γνώρισε ο κλάδος στα μεγάλα τηλεφωνικά κέντρα και στην Cosmote eValue, στον απόηχο των οικονομικών αποτελεσμάτων που ανακοίνωσε η διοίκηση του ΟΤΕ και λίγες μέρες πριν την απεργία της 28ης Φλεβάρη.
Στο ΔΣ συνοπτικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι παρουσιάστηκαν 2 διαφορετικοί κόσμοι. Ο ένας είναι ο κόσμος των εργαζόμενων, οι αγωνίες και οι ανάγκες τους και ο άλλος είναι ο κόσμος της εργοδοσία και της κυβέρνησης όπως εκφράστηκε από την πλειοψηφία του ΔΣ, την Ενιαία Δύναμη. Μόνος τους στόχος είναι πώς η όποια διάθεση για αντίδραση και διεκδίκηση των εργαζόμενων θα ποδηγετηθεί ώστε να μην διαταραχθεί η υλοποίηση των στόχων που έχει θέση ο όμιλος ΟΤΕ αλλά και γενικότερα η κυβέρνηση και οι επιχειρηματικοί όμιλοι της χώρας. Πιο συγκεκριμένα:
Η ΕΣΚ – ΟΤΕ έθεσε μια σειρά ζητημάτων:
- Το ζήτημα της απεργίας που έχουν προκηρύξει για τις 28/2, όταν συμπληρώνεται 1 χρόνος από το έγκλημα στα Τέμπη, 33 εργατικά κέντρα, πάνω από 20 ομοσπονδίες και 100άδες σωματεία. Αναδείξαμε τα αιτήματα της απεργίας που αφορούν:
- Στην ανάγκη αύξησης των μισθών για να αντιμετωπιστεί η απώλεια εισοδήματος που έχουμε υποστεί από την δραματική αύξηση των τιμών σε όλα τα αγαθά λαϊκής κατανάλωσης, στην ενέργεια και στα ενοίκια
- Στην ανάγκη επαναφοράς του πλαισίου των ΣΣΕ ώστε να μπορούν οι εργαζόμενοι να παίρνουν αυξήσεις κατοχυρώνοντας και εργασιακά δικαιώματα
- Στην αναγνώριση των ετών προϋπηρεσίας από το 2012 – 2023 που έχουν διαγραφεί με το νόμο Γεωργιάδη
- Στην ικανοποίηση του παλλαϊκού αιτήματος για τιμωρία των ενόχων για το έγκλημα στα Τέμπη
- Στην αύξηση των μισθών στον όμιλο ΟΤΕ με 1ο βήμα την διεκδίκηση έκτακτου επιδόματος 1000€ σε όλους τους εργαζόμενους ώστε να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της κρίσης
- Στην ανάγκη να ανατραπούν τα σχέδια της κυβέρνησης για ίδρυση κρατικών πανεπιστημίων και για περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ
Αναδείξαμε την αναγκαιότητα να συμμετέχουν μαζικά οι εργαζόμενοι του ΟΤΕ στην απεργία και θέσαμε μπροστά στις ευθλυνες του το Διοικητικό Συμβούλιο ώστε να πάρει απόφαση συμμετοχής. Από τη μια πλευρά η εργοδοσία, εκμεταλλευόμενη τις ΣΣΕ που υπέγραψε η Ενιαία Δύναμη στη μητρική και τις θυγατρικές, έχει την ευχέρεια να διανέμει το 95% των ελεύθερων ταμειακών ροών στους μετόχους αυξάνοντας την αμοιβή του κατά 32%. Αυτό έρχεται σε συνέχεια της αύξησης που έκανε στα συμβόλαια με τους εργολάβους του FTTH στα τέλη του 2023 στα οποία αύξησε την αμοιβή τους κατά 18%. Από την άλλη πλευρά είναι οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ και στις θυγατρικές οι οποίοι βιώνουμε τα αποτελέσματα των ΣΣΕ και των πολιτικών της κυβέρνησης της ΝΔ και των προηγούμενων που έχουν ως συνέπεια τις μηδενικές (0%) αυξήσεις ενώ το κόστος ζωής έχει εκτοξευθεί.
- Καταγγείλαμε το καθεστώς εργασιακής εξάντλησης που βιώνουν πολλοί συνάδελφοι λόγω του Stand By, αφού γράφουν δεκάδες ώρες call-out που τους οδηγεί αμέσως μόλις παραδίδουν το Stand by να πρέπει να πάρουν άδεια (είτε κανονική είτε αναρρωτική) για να μπορέσουν να ξεκουραστούν. Επίσης, αναδείξαμε το γεγονός ότι πολλοί συνάδελφοι κάνουν 2 εβδομάδες το μήνα stand by ενώ δεν εφαρμόζεται ο νόμος που ορίζει ότι ένας εργαζόμενος θα πρέπει να προσέλθει στη δουλειά αφού περάσουν 11 ώρες από την τελευταία κλήση. Απαιτήσαμε από τη διοίκηση του σωματείου να υπάρξει άμεσα παρέμβαση στην εργοδοσία ώστε να ζητήσουμε στοιχεία για το πόσες ώρες call–out γράφουν οι συνάδελφοι ανά τμήμα και πόσο συχνά καταφεύγουν σε άδειες
- Αναδείξαμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του ΔΜ με την μετακίνηση και τη στάθμευση. Καταθέσαμε τις προτάσεις όπως αυτές διαμορφώθηκαν από την σχετική σύσκεψη που διοργανώσαμε με τους συναδέλφους στις 30/1 (δείτε στο ακόλουθο link τη σχετική ανακοίνωση https://eskote.gr/oi-ergazomenoi-sto-dioikitiko-megaro-apaitounamesi-lysi-sto-provlima-tis-metakinisi-kai-tis-stathmefsis/)
- Ζητήσαμε το σωματείο να παρέμβει άμεσα ώστε να λυθεί το πρόβλημα που έχει ανακύψει σε εργαζόμενους στο NMC που έχουν δει, με απόλυτη ευθύνη της εργοδοσίας, να έχουν μείωση αποδοχών λόγω της εφαρμογής της ΣΣΕ
- Καλέσαμε την πλειοψηφία του σωματείου στηρίξει τον απεργιακό αγώνα των συναδέλφων στα μεγάλα τηλεφωνικά κέντρα και να μην ακολουθήσει το θλιβερό δρόμο της πλειοψηφία της ΟΜΕ-ΟΤΕ και του Συλλόγου Εργαζομένων στην E-Value που προσπάθησαν με κάθε τρόπο να τον σαμποτάρουν. Αγώνας που ήδη έχει φέρει αποτελέσματα αφού μια από τις 5 εταιρείες στις οποίες απήργησαν οι συνάδελφοι στις 8/2 και στις 19/2, η WebHelp, κάλεσε το νεοσύστατο επιχειρησιακό σωματείο και το κλαδικό σωματείο, το ΣΕΤΗΠ, σε διαπραγμάτευση για υπογραφή ΣΣΕ.
Για όλα αυτά τι μας είπε η Ενιαία Δύναμη:
Ότι τα αιτήματα της απεργίας δεν αφορούν τους εργαζόμενους του ΟΤΕ. Ότι είμαστε προνομοιούχοι και πληρωνόμαστε πάνω από τον μέσο όρο των εργαζομένων.
Ότι ο ΟΤΕ αντιμετωπίζει ζητήματα βιωσιμότητας! Άρα μην διεκδικούμε και πολλά πολλά. Αυτό μάλιστα μια μέρα μετά από την ανακοίνωση νέου ρεκορ κερδών και μερίσματος αυξημένο κατα 23%.
Για την ευθύνη που ανέλαβαν υπογράφοντας τις εκτρωματικές ΣΣΕ που κρατούν τους μισθούς παγωμένους για ακόμα 3 χρόνια.
Με λίγα λόγια αναπαράγουν τους λόγους που εργοδοσία και κυβέρνηση δεν θέλουν να απεργήσουμε. Για αυτό, άλλωστε, αρνήθηκαν να πάρουν απόφαση συμμετοχής στην απεργία, ενώ ο ΠΑΣΥΠ – ΟΤΕ είναι μέλος του Εργατικού Κέντρου Αθήνας που έχει λάβει απόφαση συμμετοχής στην απεργία.
Για το ζήτημα της στάθμευσης και της μετακίνησης στο ΔΜ τέθηκε ζήτημα συντονισμού με την ΟΜΕ και τα υπόλοιπα σωματεία ώστε να γίνει σχετική παρέμβαση στη διοίκηση.
Δεσμεύθηκαν ότι θα δοθεί λύση για το ζήτημα με τους συναδέλφους στο NMC ενώ για το θέμα του Stand By είπαν, όπως και πολλές φορές στο παρελθόν χωρίς να έχει γίνει, ότι θα υπάρξει σχετική παρέμβαση στην εργοδοσία.
Ωστόσο, στο αίτημα της ΕΣΚ για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τις παραπάνω παρεμβάσεις ώστε να μην κυλήσει ο χρόνος χωρίς να γίνεται τίποτα αρνήθηκαν να δεσμευτούν σχετικά.
Για όλα τα παραπάνω καλούμε τους εργαζόμενους στον όμιλο ΟΤΕ να συμμετάσχουν μαζικά στην απεργία στις 28/2 και στις απεργιακές συγκεντρώσεις των συνδικάτων. Οι εργαζόμενοι στον όμιλο ΟΤΕ έχουν δικαιώματα συμμετοχής στις περιοχές που έχουν λάβει απόφαση συμμετοχής τα κατά τόπους εργατικά κέντρα. Επίσης, οι συνάδελφοι στη Θεσσαλονίκη, όπου η πλειοψηφία του εργατικού κέντρου δεν έχει λάβει απόφαση συμμετοχής, μπορούν να απεργήσουν με βάση την απόφαση του κλαδικού σωματείου.
Την προηγούμενη εβδομάδα μίλησαν οι αγρότες, τώρα θα μιλήσουμε οι εργαζόμενοι!!!
Στη συνέχεια παραθέτουμε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις που έχουν πάρει απόφαση συμμετοχής.
Από το κλάδο Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής απόφαση συμμετοχής στην απεργία έχουν λάβει:
ΣΕΤΗΠ ν. Αττικής, ΣΕΤΗΠ ν. Θεσσαλονίκης, Νεών Τεχνολογιών ν. Αχαϊας, Σωματείο Vodafone – 360 Connect και λοιπών Θυγατρικών, Σωματείο NOKIA, Σωματείο NOVA, Σωματείο E–Value ν. Αττικής, Σωματείο Teleperformance, Σωματείο WebHelp
Αποφάσεις έχουν πάρει τα Εργατικά Κέντρα: Αθήνας, Αγρινίου, Αμαλιάδας, Άρτας, Βόλου, Βόρειου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, Έβρου, Έδεσσας – Αλμωπίας, Ελασσόνας, Εύβοιας, Ζακύνθου, Ημαθίας «Γιώργος Βουτυράς», Θεσπρωτίας, Θήβας, Ιωαννίνων, Καρδίτσας, Κέρκυρας, Κεφαλονιάς – Ιθάκης, Κιάτου, Κομοτηνής, Κορίνθου, Λακωνίας, Λαμίας, Λάρισας, Λαυρίου – Ανατολικής Αττικής, Λευκάδας, Λιβαδειάς, Ορεστιάδας, Παλλεσβιακό, Πάτρας, Πειραιά, Σαλαμίνας, Σάμου, Τρικάλων, Φωκίδας.
Επίσης, οι Ομοσπονδίες: Οικοδόμων, Γάλακτος – Τροφίμων – Ποτών, Λογιστών, Φαρμάκου, Ειδικής Αγωγής, Μεταλλωρύχων (ΟΜΕ), Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ), Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ), Τύπου – Χάρτου, Εμφιαλωμένων Ποτών, Κλωστοϋφαντουργίας – Ιματισμού – Δέρματος, Χημικής Βιομηχανίας, Μεταφορών, Θεάματος – Ακροάματος, Ηλεκτρολόγων (στάση εργασίας), Ενέργειας, Τραπεζοϋπαλλήλων (ΟΤΟΕ), Σωματείων Εργαζομένων Γεωργικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΣΕΓΟ), ΠΟΣΠΕΡΤ (στάση εργασίας).