Την Τετάρτη 15/2 πραγματοποιήθηκε το 14ο Τακτικό ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων CTS. Τα κεντρικά θέματα συζήτησης ήταν το αίτημα για επαναδιαπραγμάτευση της ΣΣΕ, που έβαλε η ΕΣΚ ΟΤΕ και στηρίχθηκε από τις παρατάξεις της Ενωτικής Συνεργασίας και της ΑΣΕ, καθώς και της καταγγελίας της σύμβασης που μπήκε από την παράταξη της Ένωσης τεχνικών.
Στην τοποθέτησή μας τονίσαμε ότι δεν γίνεται την ώρα που είναι σε εξέλιξη η συζήτηση για νέα ΣΣΕ σε ΟΤΕ και Cosmote οι εργαζόμενοι στη CTS να κάθονται με σταυρωμένα τα χέρια. Ότι πρέπει άμεσα το σωματείο να καλέσει τα περιφερειακά τμήματα να διοργανώσουν τις τακτικές τους γενικές συνελεύσεις και μαζί με αυτή της Αττικής, να αποφασίσουμε τους τρόπους που θα στηρίξουμε αγωνιστικά το αναγκαίο αίτημα της επαναδιαπραγμάτευσης της σύμβασης στη CTS. Προβάλαμε επίσης την αναγκαιότητα να συγκροτηθεί άμεσα το ενιαίο μέτωπο των εργαζομένων σε ΟΤΕ και θυγατρικές, που είναι απαραίτητο εάν θέλουμε να μιλάμε για κατακτήσεις προς όφελός μας, στο σύνολο των εταιριών του ομίλου, έτσι όπως μας δείχνει η πείρα από άλλους εργασιακούς χώρους εντός και εκτός κλάδου.
Η προσπάθειά μας ενισχύθηκε από ανακοίνωση του περιφερειακού τμήματος Μεσσηνίας όπου τόνιζε τα οικονομικά αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους και καλούσε το κεντρικό ΔΣ, να αρχίσει τη διαπραγμάτευση της νέας ΣΣΕ πιο νωρίς. Ανακοίνωσε επίσης την συγκρότηση της τακτικής της ΓΣ στις 22 Φλεβάρη, παράδειγμα που κατά τη γνώμη μας θα πρέπει να ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες ΤΔΕ χωρίς να περιμένουν κάλεσμα του ΚΔΣ, απαιτώντας εδώ και τώρα από το σωματείο τους να στηρίξει το καθολικό αίτημα επαναδιαπραγμάτευσης της παρούσας σύμβασης.
Για μία ακόμα φορά η πλειοψηφούσα παράταξη της ΕΔΕ υπερασπίστηκε τη σύμβαση που υπέγραψε πριν περίπου 15 μήνες καταργώντας μισθολογικά και θεσμικά κεκτημένα 40 ετών. Χωρίς να συμμερίζεται τη δύσκολη οικονομική κατάσταση των συναδέλφων, προκλητικά συνέστησε «υπομονή» μέχρι το τέλος του χρόνου που λήγει η παρούσα απαράδεκτή ΣΣΕ, «έτσι ώστε να έρθει κάτι καλύτερο», με τους εργαζόμενους στο περιθώριο, εξασφαλίζοντας την αναγκαία για τον εργοδότη εργασιακή ειρήνη που του εξασφαλίζει τα εκατομμύρια κερδών που ανακοινώνει σε κάθε τρίμηνο.
Θεωρώντας μάλιστα ότι μπορεί να ξεγελάσει τους εργαζόμενους και να λειάνει τις δικαιολογημένες αντιδράσεις στους, κατέθεσε προς ψήφιση τρίτη πρόταση «κενό γράμμα», η οποία όπως ήταν αναμενόμενο επικράτησε αφού στηρίχθηκε από τα 18 μέλη της ΕΔΕ που κατέχουν και την απόλυτη πλειοψηφία στο ΔΣ. Με αυτή προτείνει τη σύσταση διαπαραταξιακής ομάδας, που θα συλλέξει τα αιτήματα των εργαζομένων για τη νέα ΣΣΕ, από τις ΓΣ των ΤΔΕ, αλλά και της Συνέλευσης Αντιπροσώπων που έχουμε μπροστά μας. Η παραπάνω πρακτική, είναι κάτι που πραγματοποιείται παραδοσιακά στις παραμονές λήξης των συμβάσεων και που θα γινόταν έτσι κι αλλιώς το ερχόμενο καλοκαίρι στη CTS. Προφανώς και δεν αντιμετωπίζει τα οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων αλλά ούτε φέρνει πιο κοντά την προοπτική μίας νέας ΣΣΕ με αυξήσεις. Η ψηφοφορία μάλιστα πραγματοποιήθηκε χωρίς τα μέλη της Ένωσης Τεχνικών, που αποχώρησαν μετά από έντονη αντιπαράθεση με το προεδρείο, δίνοντας τη δυνατότητα δυστυχώς στην πλειοψηφία της ΕΔΕ να «πετάξει τη μπάλα στην εξέδρα», κατευθύνοντας τη συζήτηση στη γνωστή αντιπαράθεση που έχουν αυτές οι δύο παρατάξεις μεταξύ τους και αφορά το αδιάφορο για τους εργαζόμενους και τις ανάγκες τους ζήτημα της διάσπασης της ΔΑΚΕ.
Συζητήθηκε επίσης το ζήτημα των «stand by» στους τεχνικούς πεδίου που ανακοίνωσε η διοίκηση της CTS αυθαίρετα και μονομερώς, χωρίς μάλιστα να υπάρχει η προβλεπόμενη εν ισχύ σύμβαση. Η περίοδος που γίνεται αυτό δεν είναι τυχαία. Πατώντας πάνω στη δύσκολη οικονομική κατάσταση των εργαζομένων που η ίδια έχει δημιουργήσει, τάζει ψίχουλα «για να βγει η δουλειά». Με αυτό τον τρόπο προσπαθεί να λύσει την τεράστια έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού «χωρίς κόστος» και με την ανοχή της πλειοψηφίας του σωματείου που αρνείται κάθε συζήτηση για επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης. Επιχειρεί δηλαδή να επεκτείνει κι άλλο τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας που επέβαλε με τον τελευταίο ΕΚΠ και την εφαρμόζει με το μαστίγιο του διευθυντικού δικαιώματος. Για αυτούς τους λόγους θα πρέπει να μπει ένα τέλος εδώ και τώρα σε οποιαδήποτε συζήτηση για το «stand by» στους τεχνικούς πεδίου.
Τέλος αναφερθήκαμε στο κύμα παραιτήσεων που έχει επιφέρει η οικονομική πραγματικότητα ειδικά στους νέους εργαζόμενους. Η CTS ενώ έχει αναλάβει τεράστιο όγκο έργων για την ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς και χρηματοδοτείται με φρέσκο κρατικό και κοινοτικό χρήμα για αυτά τα έργα, με ευθύνη της πλειοψηφίας του σωματείου κρατά τους νέους εργαζόμενους στο μισθολογικό πάτο του κλάδου και τους παλαιότερους εδώ και χρόνια παγωμένους. Τοποθετηθήκαμε επίσης για τη συστηματική εγκατάλειψη των κτιρίων της CTS, που διατηρούνται εδώ και χρόνια χωρίς καμία συντήρηση, βάζοντας σε κίνδυνο την σωματική ακεραιότητα των τεχνικών που επεμβαίνουν στις παραπάνω υποδομές. Τον τρόπο που αναπτύσσεται το FTTH με κακοτεχνίες και προχειρότητα, την τοποθέτηση του ειδικού εξοπλισμού, χωρίς να τηρείται καμία προβλεπόμενη διαδικασία από τις εργολαβικές εταιρίες. Πέρα από τα παραπάνω ζητήσαμε να παρθούν μέτρα για την αντικατάσταση ειδικών κλιμάκων που χρησιμοποιούνται από τους τεχνικούς των «καλωδιακών».
Μπροστά σε αυτή τη ζοφερή κατάσταση που έχει δημιουργήσει η εργοδοσία και συντηρεί η πλειοψηφία του σωματείου μας, καλούμε τους εργαζόμενους να γραφτούν μαζικά στο σωματείο τους καθώς μόνο έτσι μπορούν να βάλουν τη δική τους σφραγίδα στις εξελίξεις, αλλάζοντας τους αρνητικούς συσχετισμούς. Μόνο έτσι μπορεί να δοθεί ενιαία ο αγώνας, με κλιμάκωση, πρωτοβουλίες, περιεχόμενο, βάζοντας στην άκρη διαχωρισμούς που βολεύουν μόνο τη διοίκηση. Το πλαίσιο που έχει προτείνει η ΕΣΚ μπορεί να δώσει σήμερα απάντηση στα οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων και των οικογενειών τους.
Καλούμε τις ΤΔΕ των περιφερειακών τμημάτων να διοργανώσουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τις γενικές συνελεύσεις τους. Τους εργαζόμενους στην Αττική να απαιτήσουν εδώ και τώρα τη συγκρότηση ΓΣ. Να απορρίψουν το σχέδιο εργοδοσίας – εργατοπατέρων να επικρατήσει «σιγή ιχθύος» μέσα στους εργασιακούς χώρους. Να αποφασίσουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι τα αιτήματα αλλά και τους τρόπους που θα επιβάλουμε μία νέα σύμβαση με πραγματικές αυξήσεις για όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Η ΕΣΚ ΟΤΕ θα αναλάβει το επόμενο διάστημα πρωτοβουλίες που θα ενισχύει αυτή την προσπάθεια, κόντρα στη λογική του «δεν γίνεται τίποτα», της απογοήτευσης και της αποστράτευσης που καλλιεργείται από την ίδια την εργοδοσία.