Την Πέμπτη 22 Δεκέμβρη συνεδρίασε το ΔΣ του ΠΑΣΥΠ-ΟΤΕ μετά από σχετικό αίτημα 11 μελών του. Στη συνεδρίαση συζητήθηκαν:
Α) Οι εξελίξεις γύρω από τη διαπραγμάτευση για τη ΣΣΕ
Β) Η επιστολή της εργοδοσία με την οποία ζητούσε την υπογραφή, μέχρι τις 23/12, της παράτασης των όρων της ισχύουσας ΣΣΕ. Ζητούσε, δηλαδή, να παραταθεί μέχρι τις 31/3/2023 όταν και λήγει η μετενέργεια της ΣΣΕ, το 7ωρο και το -3,5% των μισθών των εργαζόμενων του ΟΤΕ που δούλευαν στην εταιρεία πριν την 1/3/2015.
Η ΕΣΚ – ΟΤΕ στη συνεδρίαση έκανε ξεκάθαρο ότι:
- Η πρόταση της εργοδοσίας, όπως αυτή αποτυπώθηκε στην τελευταία συνάντηση, παρόλο που δεν περιλάμβανε νούμερα και ποσά, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από το σωματείο. Στην πράξη η εργοδοσία επιδιώκει το διαχωρισμό που έχουμε σήμερα μεταξύ παλιών και νέων εργαζομένων να τον μετατρέψει σε διαχωρισμό των εργαζόμενων με βάση τη διεύθυνση (ή το Job Cluster όπως το ονομάζει) στην οποία δουλεύουν με κριτήριο την κερδοφορία κάθε διεύθυνσης.
- Πέρα, όμως, από την πρόταση της εργοδοσίας για εμάς δεν είναι αποδεκτή ούτε η συνέχιση του υφιστάμενου διαχωρισμού μεταξύ παλιών και νέων. Διαχωρισμός που έχει καθιερωθεί με ευθύνη όλων των υπολοίπων συνδικαλιστικών παρατάξεων (ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ – ΕΝΙΑΙΑ ΔΥΝΑΜΗ – ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ) που υπέγραψαν τις ΣΣΕ από το 2015 και μετά. (Ακόμα και η ΑΣΕ, παρόλο που δεν έχει υπογράψει κάποια από αυτές τις ΣΣΕ, το 2015 απείχε από τη ψηφοφορία για την έγκριση ή όχι της ΣΣΕ και στη συνέχεια, μετά την υπογραφή της σύμβασης, πανηγύριζε ότι «έκλεισε την OTEplus»).
- Απαιτούμε η πλειοψηφία του σωματείου να υπερασπιστεί τις αποφάσεις της ΓΑΣ και το διεκδικητικό πλαίσιο που έχουμε στείλει στην εργοδοσία και να σταματήσει να υπερασπίζεται το υφιστάμενο μισθολόγιο που διαχωρίζει τους εργαζόμενους σε «παλιούς» και «νέους». Εμείς δεν θα διαλέξουμε ούτε τη «Σκύλλα» που επιδιώκει να εφαρμόσει η εργοδοσία με τη νέα ΣΣΕ ούτε, όμως, και τη «Χάρυβδη» του υφιστάμενου μισθολογίου.
- Πιστεύουμε ότι μόνο μέσα από οργανωμένο αγώνα των εργαζόμενων μπορούμε να επιτύχουμε να υπογραφεί ΣΣΕ που θα προβλέπει πραγματικές αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό για όλους τους εργαζόμενους και ένταξη όλων στα μισθολογικά κλιμάκια που προβλέπονταν από τη ΣΣΕ του 2009, όπως άλλωστε αναφέρει ξεκάθαρα και το διεκδικητικό πλαίσιο. Για όσους τυχόν δεν το γνωρίζουν, με τη ΣΣΕ του 2015 διαμορφώθηκαν νέα μισθολογικά κλιμάκια για τους εργαζόμενους που προσλαμβάνονται στον ΟΤΕ από 1/3/2015 και μετά, τα οποία είναι μειωμένα κατά περίπου 40% (!) σε σχέση με τα μισθολογικά κλιμάκια της ΣΣΕ του 2009.
- Συμφωνήσαμε να αποσταλεί επιστολή προς την εργοδοσία που θα ζητάμε τη συνέχιση της διαπραγμάτευσης είτε την Παρασκευή 23/12 είτε την επόμενη εβδομάδα.
- Μόνο η οργανωμένη, μαζική διεκδίκηση των εργαζόμενων μπορεί να υποχρεώσει την εργοδοσία να υπογράψει ΣΣΕ που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των εργαζόμενων. Για αυτό προτείναμε να παρθεί απόφαση για προκήρυξη 24ωρης προειδοποιητικής απεργίας για την Τετάρτη 28/12 και να διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο κλιμάκωσης που θα επικαιροποιηθεί σε νέο ΔΣ με βάση την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης και την απάντηση της εργοδοσίας. Το σχέδιο κλιμάκωσης περιλάμβανε την προκήρυξη 48ωρης απεργίας αμέσως μετά την εορταστική περίοδο και διεξαγωγή εκείνες τις μέρες Γενικών Συνελεύσεων μελών του σωματείου ώστε οι εργαζόμενοι να αποφασίσουν για την πορεία της διαδικασίας διεκδίκησης της ΣΣΕ. Η πρόταση μας αυτή δεν τέθηκε ούτε σε ψηφοφορία! Όπως ειπώθηκε από σύμβουλο της πλειοψηφίας «μια απεργία θα δυναμιτίσει το κλίμα!».
- Η προσφύγη στον ΟΜΕΔ, που διαφαίνεται να εξετάζεται ως ενδεχόμενο από πλευράς πλειοψηφίας, για εμάς δεν είναι αποδεκτή. Δεν είναι δυνατόν να αποδεχθούμε ότι θα αφήσουμε τις τύχες της ΣΣΕ σε έναν κρατικό οργανισμό που λειτουργεί με τέτοιο τρόπο ώστε να υπηρετείται η πολιτική της εκάστοτε κυβέρνησης. Πιστεύουμε ότι κανείς εργαζόμενος δεν θέλει να αποφασίζει για τη ΣΣΕ κάποιος που εφαρμόζει την πολιτική της εκάστοτε κυβέρνησης. Στην προκειμένη περίπτωση και με βάση την πρόσφατη εμπειρία από την κυβέρνηση Μητσοτάκη το μόνο που μπορούμε να περιμένουμε θα είναι μια «Σύμβαση – PASS».
Η πλειοψηφία του σωματείου, η Ενιαία Δύναμη, αλλά και η Αγωνιστική Συνεργασία ανάλωσαν το μεγαλύτερο μέρος της κουβέντας γύρω από το ζήτημα της υπογραφής ή μη της παράτασης των όρων της σύμβασης. Για μια ακόμη φορά κομβικό ρόλο στη συνεδρίαση διαδραμάτισε ο νομικός σύμβουλος του σωματείου σε μια ξεκάθαρη προσπάθεια από πλευράς πλειοψηφίας να μετατραπεί η συνδικαλιστική δράση και διεκδίκηση σε ένα νομικίστικο παιχνίδι. Να τους υπενθυμίσουμε ότι το σωματείο είναι συνδικαλιστικός φορέας που εκπροσωπεί εργαζομένους οι οποίοι έχουν εκλέξει εργαζόμενους – συνδικαλιστές στα όργανα διοίκησης και όχι δικηγόρους. Αν συνεχίσουμε σε αυτή την κατεύθυνση σε λίγο καιρό θα κάνει και την εισήγηση στο ΔΣ ο αξιότιμος νομικός σύμβουλος του σωματείου.