ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ – ΚΑΤΑ ΘΕΜΑ : ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ –
«ΑΞΙΟΛΟΓΙΟ» – ΩΡΑΡΙΟ – ΣΥΣΤΗΜΑ WFM
Τις παραθέτουμε κατά θέμα αναλυτικά, όπως τις έχουμε εκθέσει και διατυπώσει επανειλημμένα – υπό μορφή προτάσεων σε όλα τα όργανα του συνδικαλιστικού κινήματος στον όμιλο εταιριών ΟΤΕ.
1. ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Το 2009 διατυπώσαμε ξεκάθαρα τη θέση μας για μία ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους στον όμιλο εταιριών ΟΤΕ, ένα ενιαίο κανονισμό προσωπικό, ένα ενιαίο μισθολόγιο και πλήρη – σταθερή εργασία για όλους. Τη θέση μας αυτή τη θέσαμε στο Δ.Σ. της ΟΜΕ ΟΤΕ, όπου …. κανένας δεν την αποδέχτηκε .
Στην τρέχουσα περίοδο, κάναμε ότι μπορούσαμε για να αποτρέψουμε τη σύναψη συμφωνίας στα μέτρα του εργοδότη, αντιταχτήκαμε στα παζάρια – των άλλων δυνάμεων – για το πόσα θα χάσουμε. Αποχωρήσαμε από τη διαπραγματευτική ομάδα όταν τα πράγματα παγιώθηκαν στη λογική της μείωσης των αποδοχών των εργαζομένων. Δεν ήταν δυνατόν να νομιμοποιήσουμε με την παρουσία μας, τη χειροτέρευση της θέσης των εργαζομένων.
2. «ΑΞΙΟΛΟΓΙΟ»
Από το πρώτο στάδιο εφαρμογής του – 2007 – επισημάναμε την πλήρη αντίθεσή μας, καλέσαμε όλους τους εργαζόμενους να μην προσέρχονται για «αξιολόγηση», να μη συμμετέχουν, γιατί αποτελεί εργαλείο της διοίκησης για την ικανοποίηση των δικών της σκοπών. Καλέσαμε την ΟΜΕ ΟΤΕ και τα σωματεία – μέλη της, να αφήσουν τα ‘’ήξεις αφήξεις’’ και να στηρίξουν τους εργαζόμενους στην αντίθεσή τους στο «αξιολόγιο». Δεν θέλησαν να υιοθετήσουν αυτή την ξεκάθαρη θέση και συνεχίζουν μέχρι και σήμερα τα μεσοβέζικα, που στρώνουν το έδαφος για την υλοποίηση των εργοδοτικών επιδιώξεων.
3. ΩΡΑΡΙΟ
Από την κατάργηση του μισάωρου μέχρι το «σπαστό ωράριο», σήμερα, εκφράσαμε πλήρη και κατηγορηματική αντίθεση. Για το μισάωρο, προτείναμε να μην οδηγεί κανένας αυτοκίνητο με τους όρους του εργοδότη. Δεν έγινε αποδεκτό από τη μεριά της πλειοψηφίας. Για το ωράριο σήμερα, η δική μας θέση είναι σαφής πενθήμερη εργασία, εφτάωρο, 35ωρο. Από τη σκοπιά αυτή, απορρίπτουμε το λεγόμενο σπαστό ωράριο, καθώς και κάθε μέτρο της διοίκησης που βάζει τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας από ‘’το παράθυρο’’. Δεν υπάρχουν λύσεις ωφέλιμες και για τον εργαζόμενο και για τον εργοδότη, αυτό φαίνεται καθαρά και στο ζήτημα του ωραρίου, που θέλουν τον εργαζόμενο – «λάστιχο» για να ενισχύσουν την «ευελιξία» και την «ανταγωνιστικότητα» της επιχείρησης. ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ – «ΑΚΟΜΜΑΤΙΣΤΟΙ» αντάμα, έχουν τεράστιες ευθύνες και για τις αρνητικές εξελίξεις στο θέμα του ωραρίου.
4. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ
Οι εξελίξεις στο σύνολό τους, δεν είναι αποτέλεσμα επιλογών ενίσχυσης της μιας ή της άλλης αλυσίδας – όπως ισχυρίζονται οι άλλες και συνδικαλιστικές οργανώσεις. Υπηρετούν γενικότερους σχεδιασμούς και επιδιώξεις του ομίλου εταιριών ΟΤΕ για τα εμπορικά καταστήματα στις τρέχουσες συνθήκες και το αύριο. Η αντίθεσή μας στη μετακίνηση των εργαζομένων δεν πέρασε. Είμαστε πλήρως αντίθετοι στο «σπαστό ωράριο», θέση που αρνήθηκαν τόσο η ΟΜΕ ΟΤΕ όσο και ο ΠΑΣΕ ΟΤΕ. Να το επαναλάβουμε, βλέπουμε τη λειτουργία των καταστημάτων μέσα από την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και επιμένουμε σε 7ωρο, συνεχές ωράριο.
5. ΣΥΣΤΗΜΑ WFM (Δυναμική διαχείριση Εργασίας)
Η εξέλιξη της τεχνολογίας, η εισαγωγή στην παραγωγή από μόνη της δεν αποτελεί αρνητική εξέλιξη. Το κρίσιμο ζήτημα όμως είναι σε όφελος τίνος θα γίνει η αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας; Θα κάνει τη ζωή του εργαζόμενου καλύτερη ή θα γίνει μοχλός ικανοποίησης των εργοδοτικών επιδιώξεων; Η απάντηση στο ερώτημα αυτό, κρίνει – όπως και στα παραπάνω ζητήματα – ποιος είναι με ποιόν ! Εμείς θέλουμε και την τεχνολογική εξέλιξη και την εισαγωγή της στην παραγωγή, αλλά για εντελώς αντίθετους σκοπούς από αυτούς που την επιθυμούν η εργοδοσία, το μεγάλο κεφάλαιο γενικότερα. Θέλουμε την τεχνολογία να είναι εργαλείο που να βοηθάει την ποιότητα της δουλειάς αλλά και τον εργαζόμενο. Όμως βλέπουμε ότι, τουλάχιστον με το WFM, οι υπολογιστές μέσω του GPS θα καταγράφουν κάθε κίνηση των συναδέλφων (ο ‘’μεγάλος αδελφός’’ στην τσέπη μας !!!) και επί πλέον με τα κριτήρια που καθορίζονται (νόρμες, δεξιότητες, καταγραφή ‘’αστοχιών’’, καταγραφή καθυστερήσεων, κλπ) θα αποτελέσουν ένα ‘’ψυχρό’’ βαθμολογικό εργαλείο χειρότερο από κάθε αξιολόγιο μέχρι σήμερα ! Οι κινήσεις που γίνονται γύρω από το όλο θέμα, οι προσπάθειες για νέες πιο «σφιχτές» νόρμες, δείχνουν κατεύθυνση ικανοποίησης των εργοδοτικών επιδιώξεων. Επισημαίνουμε την ανάγκη συναγερμού από τη μεριά των εργαζομένων, οργάνωση σε κάθε τόπο δουλειάς ώστε να φράξουμε όλους τους δρόμους υλοποίησης των εργοδοτικών επιδιώξεων.
Όλα τα παραπάνω δείχνουν και αποδείχνουν ότι η ΕΣΚ ΟΤΕ – από τη θέση των ταξικών αρχών που παλεύει και συνεπής προς την πολυετή αγωνιστική της πορεία, δεν σκιαμαχεί δεν είναι ένα σκέτο στείρο όχι. Συνεπής προς τις δεσμεύσεις της προς τους εργαζόμενους, παλεύει μέσα κι έξω από τα όργανα του συνδικαλιστικού κινήματος, από τη σκοπιά της υπεράσπισης των δικαιωμάτων – συμφερόντων των εργαζομένων και της ικανοποίησης των σύγχρονων αναγκών τους. Εμείς δεν θεωρούμε τους εργαζόμενους «κόστος» που πρέπει να μειωθεί. Η αλήθεια είναι ότι οι εργαζόμενοι παράγουμε τον πλούτο και χωρίς εμάς γρανάζι δεν γυρνά.
Θα συνεχίσουμε με ακόμη μεγαλύτερη δύναμη και επιμονή τον αγώνα, από τη σκοπιά των θέσεων αυτών. Για κάθε πρόβλημα που γεννάει η αντεργατική πολιτική, οι εργοδοτικές επιλογές, οι εργαζόμενοι στον όμιλο εταιριών ΟΤΕ έχουμε μια και μόνη επιλογή :
Ισχυροποίηση της ΕΣΚ ΟΤΕ, συσπείρωση στο ΣΕΤΗΠ !