Αβάντα στα μονοπώλια του εμπορίου, που θα συνθλίψουν κυριολεκτικά τους «μικρούς»
Από την Κυριακή 3 Νοέμβρη αρχίζει η εφαρμογή του νόμου με τον τίτλο «Κανόνες Ρύθμισης της Αγοράς Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών», με τον οποίο καταργείται, επί της ουσίας, η κυριακάτικη αργία. Ο συγκεκριμένος νόμος είναι κρίκος στην αλυσίδα των χτυπημάτων που επιχειρούν εδώ και χρόνια κυβέρνηση – ΕΕ και μεγαλοεργοδοσία στην Κυριακή Αργία. Σύμφωνα με το νόμο:
- Ολα τα εμπορικά καταστήματα μέχρι 250 τ.μ., θα μπορούν να λειτουργούν χωρίς κανέναν περιορισμό, όλες τις Κυριακές του χρόνου. Εφτά Κυριακές το χρόνο θα είναι ανοιχτά και τα καταστήματα άνω των 250 τ.μ. Είναι προφανές ότι το όριο των 250 τ.μ., είναι το πρόσχημα της κυβέρνησης για να καταργήσει την Κυριακάτικη αργία, αφού θα μπορεί σταδιακά να το μεταβάλλει και τελικά να το καταργήσει, προς όφελος των μεγάλων καταστημάτων. Αλλωστε, οι διακηρύξεις για «ξαναζωντάνεμα» του κέντρου και «πολυεπίπεδη εξυπηρέτηση» των τουριστών, δεν μπορεί να πραγματωθεί από τους μικρούς καταστηματάρχες, που θα αδυνατούν αντικειμενικά να εργάζονται 365 το χρόνο.
- Προβλέπεται να καθιερωθούν τέσσερις περίοδοι εκπτώσεων το χρόνο, από δύο που είναι σήμερα. Την πρώτη Κυριακή κάθε μίας περιόδου, θα μπορούν όλα τα καταστήματα, μικρά ή μεγάλα, να λειτουργούν κανονικά. Σε αυτές τις τέσσερις εργάσιμες Κυριακές θα προστεθούν οι δύο Κυριακές πριν τα Χριστούγεννα και η Κυριακή των Βαΐων, ενώ όλες τις Κυριακές του χρόνου θα μπορούν να λειτουργούν όσα καταστήματα είναι κάτω των 250 τ.μ. και δεν ανήκουν σε αλυσίδες, σε εκπτωτικά πολυκαταστήματα και «χωριά».
- Δίνεται η δυνατότητα στον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη -ή δήμαρχο για την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τον Πειραιά- με απόφασή του να καθορίζει τον ακριβή αριθμό των Κυριακών που θα επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων μέχρι 250 τ.μ. Αν δεν υπάρξει τέτοια απόφαση, τότε θα ισχύει ο κανόνας των 52 Κυριακών το χρόνο, για όσα καταστήματα θέλουν να λειτουργήσουν.
- Ο νόμος δε διευκρινίζει τον τρόπο πληρωμής των εργαζομένων που θα εργάζονται τις Κυριακές. Ωστόσο, και επειδή η κυριακάτικη αργία καταργείται -τουλάχιστον για 7 Κυριακές το χρόνο στα μεγάλα πολυκαταστήματα- η μέρα αυτή θεωρείται εργάσιμη. Από εκεί προκύπτει ότι οι εργοδότες έχουν τη δυνατότητα να την πληρώνουν χωρίς την προσαύξηση, όπως δηλαδή, θα πληρώνονταν μια κανονική εργάσιμη ημέρα.
Πρωτοβουλίες αγώνα και αλληλεγγύης από την ΠΑΣΕΒΕ
Συγκροτεί δίκτυο νομικής υποστήριξης για συναδέλφους που απειλούνται με διώξεις και κατασχέσεις
Προειδοποίηση προς τους χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους που βρίσκονται μπροστά σε διώξεις και κατασχέσεις λόγω χρεών προς την εφορία, τον ΟΑΕΕ κ.α., να μην τρέφουν αυταπάτες σχετικά με τις επιδιώξεις όσων εμφανίζονται ως «σωτήρες» και στήνουν δίκτυα νομικής «υποστήριξης», απευθύνει με ανακοίνωσή της ηΠανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ. Παράλληλα, επισημαίνει ότι δίπλα σε αυτόν που «τον κυνηγάει το ασφαλιστικό ταμείο, όταν του έρχονται τα τρομοκρατικά σημειώματα, όταν η ΔΕΗ του κόβει το ρεύμα», θα σταθεί και θα τον υπερασπιστεί «το σωματείο του, οι συνάδελφοί του, το οργανωμένο αγωνιστικό συνδικαλιστικό κίνημα, η γειτονιά του, με κάθε τρόπο και πάση θυσία».
Υπενθυμίζεται ότι η ΠΑΣΕΒΕ συγκροτεί δίκτυο νομικής υποστήριξηςπρος αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ που αδυνατούν οικονομικά να απευθυνθούν σε δικηγόρους, με στόχο όχι την υποκατάσταση της συνδικαλιστικής – μαζικής δράσης, αλλά τη στήριξή της. Η πρωτοβουλία στηρίζεται στην έμπρακτη αλληλεγγύη των αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων.
Στην ανακοίνωσή της η ΠΑΣΕΒΕ υπογραμμίζει: «Ορισμένοι (δικηγόροι, οικονομολόγοι, “συνδικαλιστές”) εμφανίζονται και στήνουν ολόκληρα δίκτυα, ισχυριζόμενοι ότι μόνο αν ο καθένας μόνος του ή και κατά ομάδες χρησιμοποιήσουμε διάφορα νομικά μέσα θα αντιμετωπιστούν τα οξυμένα προβλήματα. Προειδοποιούμε τους συναδέλφους που σκέφτονται να απευθυνθούν σε αυτούς, να μην τρέφουν αυταπάτες. Η αντιμετώπιση των καυτών προβλημάτων δεν είναι θέμα διαδικαστικό και νομικό. Εξάλλου, με τη σφραγίδα της νομιμότητας έχουν έρθει όλα τα αντιασφαλιστικά μέτρα. Ποιος είναι λοιπόν ο στόχος τους; Δεν είναι αφελείς. Θέλουν είτε να αποκομίσουν κέρδος, είτε να αποκοιμίσουν τους συναδέλφους για να μην αγωνίζονται και να κερδίσει χρόνο η κυβέρνηση, είτε να καλλιεργήσουν την αναμονή κάποιου νέου “σωτήρα”, είτε να φτιάξουν πολιτική “πελατεία”».
Η ΠΑΣΕΒΕ επισημαίνει ακόμη ότι κάποιοι από αυτούς «επικαλούνται και τα ευρωπαϊκά δικαστήρια προσπαθώντας να βάλουν έτσι την Ευρωπαϊκή Ενωση σε ρόλο ανώτατου κριτή, κρύβοντας ότι όλες οι αντιλαϊκές ρυθμίσεις είναι δικιά τους γραμμή». Και καταλήγει: «Το αγωνιστικό αντιμονοπωλιακό κίνημα δεν αποκλείει και τη νομική υποστήριξη των συναδέλφων που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Γι’ αυτό και παίρνουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες νομικής βοήθειας προς τους συναδέλφους, μέσα από τα σωματεία μας και την ΠΑΣΕΒΕ. Η άποψη ότι δεν χρειάζονται αγώνες, ότι έξω από το οργανωμένο αγωνιστικό κίνημα, μπορούμε να “βρούμε το δίκιο μας” στα δικαστήρια είναι επικίνδυνη, επιζήμια και πρέπει να αποκρουστεί άμεσα από το συνδικαλιστικό κίνημα και όλους τους συναδέλφους. Δυναμώνουμε τον αγώνα – δυναμώνουμε την αλληλεγγύη».
Καταγγελία της «Αντιμονοπωλιακής Συσπείρωσης» ΕΒΕ
Την πλειοψηφία της ΓΣΕΒΕΕ, που αποφάσισε να νομιμοποιήσει τους αντιπροσώπους της Ομοσπονδίας των Φοροτεχνικών, καταγγέλλει η παράταξη της «Αντιμονοπωλιακής Συσπείρωσης» ΕΒΕ. Με αυτόν τον τρόπο, ανέτρεψε ομόφωνη απόφαση της επιτροπής νομιμοποίησης για τον αποκλεισμό της συγκεκριμένης ομοσπονδίας, η οποία, στις αρχαιρεσίες της απέκλεισε παράνομα δυο ψηφοδέλτια -το ένα στηριζόταν από την «Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση» ΕΒΕ- επικαλούμενη άρθρο του καταστατικού για τη συγκρότηση ενός μόνο, ενιαίου ψηφοδελτίου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση υπήρξε, πέρα από κάθε αμφισβήτηση, παραβίαση της απλής αναλογικής και του καταστατικού της ΓΣΕΒΕΕ και εφαρμόστηκε στην πράξη το πλειοψηφικό.
Ποιος ωφελείται;
Η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας σημαίνει:
- Για τους εμποροϋπάληλλους, δουλειά 7 μέρες την εβδομάδα, περιορισμό του ελεύθερου χρόνου, κατάργηση της σταθερής μέρας ανάπαυσης. Η διευθέτηση του ωραρίου εργασίας μέσα σε ένα τεράστιο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, εξαπλώνει τις ελαστικές σχέσεις εργασίας. Θα αυξηθεί η ανεργία, όπως έγινε και μετά την απελευθέρωση του ωραρίου που προηγήθηκε. Οι όποιες θέσεις εργασίας δημιουργηθούν, θα είναι πολύ λιγότερες από αυτές που θα χαθούν, καθώς θα βάλουν λουκέτο καταστήματα που δε θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στο νέο ωράριο, ενώ οι νέες ανάγκες θα καλυφθούν και με εντατικοποίηση της εργασίας του υπάρχοντος προσωπικού.
- Οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικρέμποροι δε θα ωφεληθούν. Γιατί αυτοί δεν έχουν τη δυνατότητα ούτε το λειτουργικό κόστος της ημέρας να καλύψουν, ούτε να αντέξουν τη συνεχή επταήμερη βιολογική και ψυχική καταπόνηση. Οι αιτίες που κλείνουν τα μικρά καταστήματα δεν είναι η έλλειψη ωρών και ημερών δουλειάς, τα μικρά καταστήματα τα κλείνει η κυριαρχία των μονοπωλίων, τα κλείνει η φτώχεια των εργαζομένων που εξαπλώνεται, η βαριά φορολογία και τα χαράτσια που έχουν επιβληθεί στο λαό.
-
Κερδισμένα θα βγουν τα μονοπώλια. Κάνοντας χρήση όλων των αντεργατικών νόμων, θα ενισχυθούν στον ανταγωνισμό με τους μικρούς και θα συγκεντρώνουν όλο τον τζίρο.