Εμείς οι αντιπρόσωποι της 21ης Συνέλευσης της ΠΕΤ – ΟΤΕ που έγινε στην Αθήνα 31 Μάρτη-1 Απρίλη 2001 αφού ακούσαμε τις εισηγήσεις , τοποθετήσεις και παρεμβάσεις και συζητήσαμε διεξοδικά τα ΓΕΝΙΚΑ ΚΑΙ ΚΛΑΔΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ που μας απασχολούν καταλήξαμε στα παρακάτω:
Τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι εργαζόμενοι συνολικά αλλά και στον ΟΤΕ είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένων νεοφιλελεύθερων πολιτικών που εφαρμόζουν την τελευταία δεκαετία φιλελεύθερες, σοσιαλδημοκρατικές, κεντροαριστερές ή κεντροδεξιές κυβερνήσεις μέσα από το τρίπτυχο του λεγόμενου μονόδρομου της παγκοσμιοποίησης, του ανταγωνισμού και της ανάπτυξης .
Πολιτικές που υπαγορεύονται από το μεγάλο Κεφάλαιο, σχεδιάζονται από τα Διεθνή καπιταλιστικά κέντρα και οργανισμούς της Ε.Ε, του ΟΟΣΑ, ΔΝΤ, G7, ΝΑΤΟ κ.λ.π. με μοναδικό στόχο την διατήρηση και αύξηση του καπιταλιστικού κέρδους μέσα από:
Το ξεπούλημα των Δημόσιων Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας ( ΔΕΚΟ ) και της Δημόσιας περιουσίας.
Την συνεχή μείωση των κοινωνικών δαπανών για την Παιδεία, την Υγεία, την πρόνοια και την φορολογική αφαίμαξη,
Την μείωση του εργατικού κόστους- μισθολογικού και μη – την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, την αφαίρεση εργατικών, κοινωνικών, ασφαλιστικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων, την δραματική μείωση του εισοδήματός μας και γενικότερα του βιοτικού μας επιπέδου.
Την αποδιοργάνωση και την αποδυνάμωση της παρέμβασης του Σ.Κ. στη διαμόρφωση των εξελίξεων.
Οι πολιτικές αυτές δεν θα μπορούσαν να εφαρμοσθούν αν δεν εύρισκαν υποστηρικτές και συμπαραστάτες την ίδια την ηγεσία του Συνδ. Κινήματος , ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ομοσπονδίες των ΔΕΚΟ και της ΟΜΕ – ΟΤΕ, που με την συμβιβαστική λογική και τακτική της συναίνεσης, του «κοινωνικού διάλογου» του μικρότερου κακού, πολύ δε περισσότερο του Κυβερνητικού συνδικαλισμού, οδηγούν το Σ.Κ. στην αδράνεια, αποπροσανατολίζουν και απογοητεύουν τους εργαζόμενους.
Δηλώνουμε ότι οι παραπάνω πολιτικές των κυβερνήσεων της ΕΕ , δεν αποτελούν μονόδρομο γιατί αυτές ουσιαστικά είναι που βάζουν την χώρα και τον ΟΤΕ στο περιθώριο των εξελίξεων , την απομονώνουν και υποτάσσουν τα εθνικά και κυριαρχικά μας δικαιώματα στα συμφέροντα των πολυεθνικών και της Ευρωπαϊκής ΄Ένωσης.
Διεκδικούμε και αγωνιζόμαστε για μια άλλη πολιτική, προς όφελος του εργαζόμενου λαού, που θα διασφαλίζει και θα κατοχυρώνει την εθνική ανεξαρτησία, τη συλλογική διεκδίκηση, δράση και διαπραγμάτευση, τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις, τον κοινωνικό δημόσιο και καθολικό χαρακτήρα της ασφάλισης, τον δημόσιο κατά 100% χαρακτήρα των ΔΕΚΟ και του ΟΤΕ, το σταθερό ωράριο και τη μονιμότητα, την φιλολαϊκή μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, αναβαθμισμένη δημόσια και δωρεάν Υγεία, Πρόνοια και Παιδεία.
Εμείς οι αντιπρόσωποι της 21ης ΣΑ :
Απορρίπτουμε τον συμβιβασμό και την συναίνεση, μέσω του λεγόμενου «κοινωνικού διαλόγου, που επικρατεί στην ηγεσία του Σ.Κ.
Απαιτούμε τον επαναπροσανατολισό του σε ταξική αγωνιστική κατεύθυνση, ικανό να οργανώσει την αγωνιστική και διεκδικητική πάλη των εργαζομένων για την απόκρουση και ανατροπή αυτής της πολιτικής.
Καταδικάζουμε την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων των ΔΕΚΟ και των κοινωνικών αγαθών (ΠΑΙΔΕΙΑ – ΥΓΕΙΑ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ).
Καταδικάζουμε την πολιτική του αυταρχισμού, της πυγμής απέναντι στους αγώνες των εργαζομένων, του λαϊκού κινήματος γενικότερα.
Είμαστε αντίθετοι – και θα αγωνιστούμε να καταργηθεί – στον τρομονόμο, και το κυοφορούμενο σχέδιο περιορισμού – απαγόρευσης των συγκεντρώσεων – διαδηλώσεων
Δηλώνουμε αποφασισμένοι μέσα από σκληρούς αγώνες να διεκδικήσουμε:
- Την κατάργηση όλου του νομοθετικού πλαισίου που αφορά την ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ και των άλλων ΔΕΚΟ . Θεωρούμε ότι η υπεράσπιση του Δημόσιου και κοινωφελούς χαρακτήρα τους, η παραμονή τους κατά 100 % στο δημόσιο , είναι πριν απ΄ όλα πράξη υπεράσπισης των εθνικών μας συμφερόντων από κάθε άποψη , οικονομική, κοινωνική και εθνική και ως τέτοιου χαρακτήρα δεν την διαπραγματευόμαστε.
- Να μην εφαρμοσθεί στην πράξη ο πρόσφατος νόμος για το ξεπούλημα του ΟΤΕ.
- Την διάλυση των θυγατρικών του ΟΤΕ και ανάληψη των δραστηριοτήτων τους από τον ίδιο.
- Την οργάνωση και λειτουργία του ΟΤΕ στη βάση της ανάπτυξης όλων των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών από τον Οργανισμό.
ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
- Απαιτούμε την μείωση ωρών εργασίας με την εφαρμογή του 35ωρου 5θήμερου 7ωρου, το άμεσο σταμάτημα της παραβίασης του σταθερού ωραρίου και απορρίπτουμε την ελαστικοποίηση των μορφών απασχόλησης.
- Την κατάργηση των εργολάβων, του δουλεμπόριου και των μορφών μερικής απασχόλησης, με περιορισμό στην πρόσληψη εκτάκτων απασχολουμένων για έκτακτες και εποχιακές ανάγκες αποκλειστικά από τον ΟΤΕ.
- Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη θέσεων σε πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Το ασφαλιστικό και τα επεξεργασμένα σχέδια της κυβέρνησης που είδαν το φως της δημοσιότητας δεν αφήνουν αμφιβολία σε κανέναν , ότι οδηγούν στην οριστική κατάργηση της κοινωνικής ασφάλισης και την μετατροπή της σε εμπόρευμα.
Οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ δηλώνουν κατηγορηματικά και απαιτούν από την Γ.Σ.Ε.Ε. να μην προσέλθει σε κανένα διάλογο
Να διεκδικήσει αποφασιστικά και με αγώνες όλης της εργατικής τάξης:
- Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο- έκτρωμα που μετατραπεί την Υγεία και την πρόνοια σε εμπόρευμα
- Την κατάργηση των αντιασφαλιστικών Νόμων 1902, 1976 και 2084.
- ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ δημόσια, καθολική και υποχρεωτική.
- Κάλυψη με ιατροφαρμακευτικές και κοινωνικές υπηρεσίες ολόκληρου του πληθυσμού και εφ’ όρου ζωής.
- Πλήρη ασφαλιστική κάλυψη των ανέργων και μερικά απασχολούμενων
- Οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης αυτοδιοικούμενους, αυτοδιαχειριζόμενους
- Ανάληψη όλων των οικονομικών βαρών των ταμείων από το κράτος και τους εργοδότες
- Μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης-30 χρόνια υπηρεσίας ανεξαρτήτου ορίου ηλικίας ή 9.000 ένσημα.
- Κατάργηση εισφοροαπαλλαγών, εισφοροδιαφυγών και εισφοροδιακανονισμών
- Διατήρηση των επικουρικών ταμείων ως έχουν και όχι ενσωμάτωσή τους στα κύρια ασφαλιστικά ταμεία.
- 80 % σύνταξη επί των τακτικών αποδοχών
- Κατώτερη σύνταξη στα 20 Η.Α.Ε.
- Ούτε χιλιοστό πίσω απ΄ ότι ισχύει σήμερα και ειδικότερα σε ότι αφορά :
- Αύξηση ορίων ηλικίας.
- Αύξηση εισφορών των εργαζομένων.
- Μείωση των εισφορών των εργοδοτών .
Ειδικά για το ΤΑΠ-ΟΤΕ
- Κατάργηση της ΕΔΕΚΤ –ΟΤΕ και κάλυψη όλων των ελλειμμάτων του ΤΑΠ-ΟΤΕ από το κράτος και τους εργοδότες
- Απορρίπτουμε την ενσωμάτωση ή ενοποίηση του επικουρικού Ταμείου και των αποθεματικών του, με το Ταμείο κύριας ασφάλισης με οποιονδήποτε άμεσο ή έμμεσο τρόπο.
- Για τον κλάδο Αρωγής του Ταμείου Αρωγής και Επικουρίας διεκδικούμε την επαναφορά της συμμετοχής του εργοδότη κατ’ αρχήν με 1%.
- Απαιτούμε την διατήρηση του ισχύοντος καθεστώτος του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων κύριας και επικουρικής ασφάλισης.
- Την επανασύνδεση των αυξήσεων των συντάξεων σύμφωνα με τις Ε.Σ.Σ.Ε. που υπογράφει η ΟΜΕ-ΟΤΕ.
- Αναπροσαρμογή των παροχών του κλάδου Υγείας στο ύψος των πραγματικών δαπανών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
- Να υπολογίζονται αναλογικά και ποσοστιαία στη σύνταξη τα επιδόματα για τα οποία καταβλήθηκαν εισφορές.
- Αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας ως πραγματικής υπηρεσίας για την συνταξιοδότηση.
- Αξιώνουμε επίσης από την υπηρεσία και τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας την εφαρμογή και στον ΟΤΕ του Νόμου για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων, τον διορισμό γιατρών εργασίας με ιδιαίτερο βάρος στην προληπτική ιατρική και την πρόληψη Εργατικών ατυχημάτων, τη συγκρότηση τέλος και ενεργοποίηση του γραφείου Υγιεινής και Ασφάλειας.
ΣΣΕ 2001
Διεκδικούμε ΣΣΕ για το 2001, με αυξήσεις των αποδοχών μας που να αναπληρώνουν το χαμένο εισόδημα από την συνεχιζόμενη λιτότητα, τις απώλειες από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών ,που έχουν οδηγήσει τους βασικούς μας μισθούς σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Με τις παραπάνω διαπιστώσεις εκτιμάμε ότι η πρόταση της ΠΕΤ – ΟΤΕ (ο τακτικός μισθός του πρωτοδιοριζόμενου ΜΕ να διαμορφωθεί τουλάχιστον στις 250000 δρχ. ) για το θέμα του μισθολογίου αποτελεί την βάση πάνω στην οποία μπορεί να συσπειρωθεί όλο το προσωπικό και να απαιτήσει αγωνιστικά και όσο σκληρά χρειάζεται την άμεση υπογραφή ΣΣΕ.
- Συμμετοχή όλου του προσωπικού στα κέρδη του ΟΤΕ, σε ένα ποσοστό, που προέρχονται από την αύξηση της παραγωγικότητας.
- Κατάργηση των πρίμ.
Χαιρετίζουμε και είμαστε αλληλέγγυοι με τους αγώνες των εργαζομένων σε άλλους κλάδους και ζητάμε από τα ΔΣ της ΠΕΤ ΟΤΕ αλλά και την ΟΜΕ -ΟΤΕ να πάρει κάθε είδους πρωτοβουλία που χρειάζεται ώστε να συμπαραταχθούμε μαζί τους, για την δημιουργία ενός ενιαίου μετώπου πάλης με στόχο την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Όσο αδιάλλακτη και να είναι μια κυβέρνηση στην εφαρμογή της πολιτικής της ,μπορεί να καμφθεί κάτω από το βάρος του ενωμένου αγώνα της εργατικής τάξης και των άλλων στρωμάτων της ελληνικής κοινωνίας.